FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Virus ptičje gripe otkriven u Italiji nije opasan, premda je riječ o H5N1

RIM, 11. studenog 2005. (Hina) - Virus ptičje gripe kojim je bilazaražena divlja patka u Italiji nije opasan, poručio je u petaktalijanski ministar zdravlja Francesco Storace u listu La Repubblica,ističući kako se ne bi smjela dizati panika zbog pojave bolesti.
RIM, 11. studenog 2005. (Hina) - Virus ptičje gripe kojim je bila zaražena divlja patka u Italiji nije opasan, poručio je u petak talijanski ministar zdravlja Francesco Storace u listu La Repubblica, ističući kako se ne bi smjela dizati panika zbog pojave bolesti.

Činjenica što je virus otkriven kod divlje patke samo pokazuje koliko su nadzor i kontrola u Italiji učinkoviti, dodao je Storace.

Molekularne analize virusa H5N1 koje su provedene u centru za nadzor ptičje gripe u Legnaru pokraj Padove, pokazuju da je riječ o vrsti tog virusa koja nije opasna, odnosno da je riječ o manje patogenom soju virusa H5N1. Uzorak je uzet na divljoj patki pokraj Modene i "premda ima oznaku H5N1 kao i azijski virus, riječ je različitoj vrsti", obznanjuje talijansko ministarstvo zdravlja i dodaje kako je riječ o virusu koji postoji u divljih ptica koje borave na vodi u Europi, posebno u Švedskoj, Nizozemskoj i Danskoj.

Obično oko tri posto divljih ptica selica ili onih koje borave na vlažnim prostorima nositelji su toga virusa i prema tome, zaključuje ministarstvo zdravlja, "u Italiji se ne mijenja sadašnja situacija".

Talijanski listovi koji su se u petak pojavili na kioscima poslije dva dana štrajka novinara, otkriću zaražene patke ne pridaju glavne naslove prvih stranica. Vijest je objavljena na prvim stranicama, ali ne kao glavna.

Iz Bruxellesa je Philip Tod, glasnogovornik europskog povjerenika za zdravlje Markosa Kyprianoua, kazao kako su Europsku komisiju talijanske vlasti informirale o otkriću virusa kod divlje patke, te je potvrdio kako taj talijanski nema "nikakve veze s onim visokopatogenim azijskim".

"Bruxelles ne predviđa nikakvu mjeru prema Italiji, jer virus nije otkriven u uzgajalištu peradi, nego na divljoj ptici. Znamo da su 20 posto divljih ptica u zemljama Europske unije nositelji ptičje gripe niske patogenosti", rekao je Tod kako prenose talijanska glasila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙