FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izglasana zabrana okupljanja na Markovu trgu

ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski sabor je u petak, ovaj putuz potrebnu, kvalificiranu većinu, izglasao izmjene Zakona o javnomokupljanju kojima se zabranjuju javna okupljanja na Markovu trgu.
ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski sabor je u petak, ovaj put uz potrebnu, kvalificiranu većinu, izglasao izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima se zabranjuju javna okupljanja na Markovu trgu.

Za izmjene Zakona, kojima se zabranjuju okupljanja u krugu od najmanje sto metara od sjedišta najviših državnih tijela, među kojima su Sabor, Vlada i Ustavni sud koji se nalaze na Markovu trgu, glasovalo je 83 zastupnika, dvoje je bilo suzdržano, a 29 protiv.

Sabor je spomenute izmjene donio sredinom srpnja, ali s nedovoljnih 76 glasova, a riječ je o tzv. organskom zakonu za koji je potrebna kvalificirana većina (najmanje 77 glasova).

Nedugo potom SDP, HHO i još neke građanske udruge obratile su se Ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti spomenutih izmjena, a Sud ih je nedavno ukinuo, uz obrazloženje da nisu donesene kvalificiranom većinom.

Ustavni je sud odlučio da Zakon prestaje važiti 31. ožujka iduće godine.

Uz ocjenu da je riječ o restriktivnom zakonu koji narušava demokratska prava građana na javna okupljanja i prosvjede, ali i tradiciju da se svi nezadovoljni mogu okupiti na Markovu trgu kako bi bili što bliže 'uhu' vlasti, oporbeni SDP, HNS, HSS i IDS nisu podržali zakonske izmjene.

SDP-ovci su išli i korak naprijed, pa su sinoć najavili i podnošenje ustavne tužbe, ovaj put ne zbog procedure donošenja izmjena, već zbog njihova sadržaja.

Sabor je ratificirao i nekoliko međunarodnih protokola i ugovora, među kojima i protokole o osnivanju Međunarodnog fonda za naknadu štete zbog onečišćenja uljem, te onog kojima se mijenja Međunarodna konvencija o ograničenju odgovornosti za pomorske tražbine.

Ratificirano je i nekoliko ugovora o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, među inima i onaj za projekte tehnološkog razvoja.

Sabor nastavlja glasovati o ranije raspravljenim točkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙