FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici APEC-a o globalnoj trgovini i ptičjoj gripi

PUSAN, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici 21 pacifičke državezapočeli su u petak u lučkom gradu Pusanu u Južnoj Koreji summit navrhu kojim će prevladavati pitanja o slobodnoj trgovini i borbi protivptičje gripe.
PUSAN, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Čelnici 21 pacifičke države započeli su u petak u lučkom gradu Pusanu u Južnoj Koreji summit na vrhu kojim će prevladavati pitanja o slobodnoj trgovini i borbi protiv ptičje gripe.

Dvodnevni summit APEC-a, Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje, bit će i prilika za raspravu o globalnim pitanjima, poput korupcije, prijetnji terorizmom i reagiranja na prirodne katastrofe.

Očekuje se, ipak, da će u središtu pozornosti biti nastavak pregovora o slobodnoj trgovini iz Dohe. Pregovori su zastali zbog toga što je Europska unija odbila dodatno smanjiti carine na poljoprivredne proizvode, na ponudivši zemljama u razvoju lakši pristup tržištu.

No, budući da se neke države APEC-a i same suočavaju s unutarnjim otporima liberalizaciji svojih tržišta, očekuje se da čelnici 21 članice neće spomenuti EU u završnoj izjavi.

Nezadovoljstvo planovima o otvaranju južnokorejskog tržišta riže trebalo bi biti u središtu prosvjeda planiranih za petak. No, lokalni mediji objavili su da je policija u posljednji trenutak zabranila demonstracije i spriječila da se prosvjednici okupe.

Na summitu APEC-a, organizacije 21 države pacifičkog prostora, sudjeluju među ostalima američki predsjednik George W. Bush, ruski Vladimir Putin i šef kineske države Hu Jintao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙