FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS: Rupel prejudicira razgraničenje na moru

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka - liberalnidemokrati (HNS) smatra prejudiciranjem granice na moru izjavuslovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela o nadležnostislovenskih vlasti za izdavanje ribolovnih dozvola hrvatskim ribarimana prostoru između Ankarana i Lovrečice.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) smatra prejudiciranjem granice na moru izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela o nadležnosti slovenskih vlasti za izdavanje ribolovnih dozvola hrvatskim ribarima na prostoru između Ankarana i Lovrečice.

To će pitanje, ističe HNS biti predmet rješavanja u skoroj budućnosti.

Smatra da bi Vlada trebala pokrenuti rješavanja pitanja granice na moru, jer Rupelova izjava pokazuje da će se problemi gomilati te da će i dalje opterećivati odnose dviju država. Uzmu li se u obzir i problemi koje nepromišljenim potezima, ničim izazvana, stvara aktualna vlast na vanjskopolitičkom planu, apeliramo na Vladu da prilikom rješavanja pitanja granice sa Slovenijom konzultira stručnjake za međunarodno pravo i njima prepusti glavnu riječ.

HNS smatra da je u interesu obje države da se spor riješi u duhu međunarodnog prava i primjenom Konvencije o pravu mora iz 1982.

Navodeći da je točan Rupelov argument prema kojemu EU ne dopušta da dozvole za ribarenje izdaje nečlanica EU, HNS podsjeća da se u ovome slučaju radi o morskom prostoru koji je predmet spora dviju država te da se zato ne može vući paralela s državama gdje graničnog spora nema.

Slovenski ministar vanjskih poslova Rupel ponovio je jučer da je za Ljubljanu dogovor o gospodarskom ribolovu na prostoru između Ankarana i Lovrečice bitan dio Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), ali je dodao da u njemu valja napraviti izmjenu koja je rezultat slovenskog učlanjenja u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙