FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet, za petak 2. prosinca

ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za petak, 2. prosinca.
ZAGREB, 2. prosinca 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za petak, 2. prosinca.

ZAGREB - Završava šesti sastanak država stranaka Ottawske konferencije - Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju.

OHRID - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović sudjeluje na neslužbenom sastanku ministara vanjskih poslova jugoistočne Europe kojem će nazočiti i ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik. Očekuje se da ministri Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije i SCiG nakon sastanka objave zajedničku izjavu u kojoj bi trebali dati potporu nastavku procesa integracija zemalja jugoistočne Europe i jačanju međusobne suradnje u okviru SSP-a te pozdraviti napredak koji su zemlje regije ostvarile na putu prema EU-u (otvaranje pregovora Hrvatske, pozitivno mišljenje EK za Makedoniju, početak pregovora o zaključivanju SSP-a s BiH i SiCG).

LJUBLJANA - Drugi sastanak mješovite komisije hrvatskih i slovenskih povjesničara kojoj predsjedaju akademici dr. Dušan Bilandžić i dr. Janko Prunk održat će se u petak popodne u Ljubljani. To je drugi sastanak povjerenstva koje je osnovano na inicijativu slovenske strane i u suglasnosti premijera Janeza Janše i Ive Sanadera, kako bi se osvijetlili odnosi dvaju naroda od kraja 19. stoljeća, pa do raspada bivše Jugoslavije. Jedna od zadaća komisije je proučiti i manje poznate činjenice iz povijesti dvaju naroda "koje su utjecale na dinamiku i kvalitetu međusobnih odnosa, što bi pomoglo da se prevladaju neki kritični pogledi i različite interpretacije određenih pitanja". Očekuje se da će komisija na sastanku u Ljubljani donijeti i poslovnik o svom radu, a predsjedatelji Bilandžić i Prunk nakon sastanka održat će konferenciju za novinare.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu pred Haškim sudom (ICTY). Tereti ih se za pokolj na Ovčari izvršen nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991.

RIM - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u prvom službenom posjetu Italiji sastaje se s predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem i premijerom Silvijom Berlusconijem, a u Vatikanu će ga primiti papa Benedikt XVI. Abas je najavio suglasnost s talijanskim prijedlogom o održavanju Međunarodne konferencije o mirovnom procesu na Bliskom istoku u Rimu.

SJEVERNA KAROLINA, SAD - Kenneth Boyd trebao bi postati 1,000. osoba smaknuta u Sjedinjenim Državama otakako je Vrhovni sud SAD-a 1976. godine ponovno uveo smrtnu kaznu.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nataša Barac

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Darko Vlahović

Navečer: Srđan Baković

tel: +385 1 4808 645

fax: +385 1 4808 822

email: vpdeskŽhina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙