FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

David Cameron najavljuje novi konzervativizam

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Novi čelnik britanske oporbeneKonzervativne stranke, mlad i javnosti dosad gotovo nepoznat DavidCameron, obećava Velikoj Britaniji nov, moderan konzervativizam inajavljuje radikalnu reformu stranke kako bi je pripremio za idućeizbore nakon tri uzastopna izborna poraza.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Novi čelnik britanske oporbene Konzervativne stranke, mlad i javnosti dosad gotovo nepoznat David Cameron, obećava Velikoj Britaniji nov, moderan konzervativizam i najavljuje radikalnu reformu stranke kako bi je pripremio za iduće izbore nakon tri uzastopna izborna poraza.

Britanski konzervativci, koji su dominirali britanskom politikom u 20. stoljeću predvođeni političarima poput Winstona Churchilla i Margaret Thatcher, pokušavaju se njegovim izborom izvući iz političke sjene u kojoj su već osam godina.

"Želim da zemlji pružimo moderan konzervativizam sa srcem koji je potreban našem vremenu i našoj zemlji", rekao je Cameron u utorak na stranačkom skupu nakon proglašenja pobjede.

Cameron (39) je premoćnom većinom pobijedio desničara Davida Davisa (56), iskusnog dužnosnika stranke zaduženog za unutarnje poslove, osvojivši 68 posto od gotovo 200.000 glasova članova stranke.

"Sada kada sam pobijedio, promijenit ćemo se", naglasio je, obećavši "promjenu kulture i identiteta" stranke.

Najavio je da će promijeniti način na koji Konzervativna stranka izgleda i diše. "Ljudi u ovoj zemlji traže Konzervativnu stranku koja je pristojna i razumna… i to je stranka koju ćemo izgraditi", rekao je.

Izrazio je uvjerenje da će se konzervativci vratiti na vlast, priznajući ipak da ih čeka još mnogo posla.

"Nema više gunđanja zbog moderne Britanije. Volim ovu zemlju takva kakva jest, a ne kakva je bila i vjerujem da su naši najbolji dani pred nama", rekao je.

Konzervativci od tog ambicioznog i radikalnog modernizatora očekuju da povrati povjerenje birača na centru i vrati ih na vlast kao što je Tony Blair reformama laburiste 1997. doveo do izborne pobjede nakon 18 godina provedenih u oporbi.

U stranci raste optimizam da bi mu to moglo i uspjeti jer laburisti gube na popularnosti. Blair je već izjavio da se ne namjerava kandidirati četvrti put, a gospodarski problemi ne idu u prilog njegovu najvjerojatnijem nasljedniku, ministru financija Gordonu Brownu.

David Cameron dolazi iz vrha establishmenta, za razliku od dosadašnjih čelnika Torijevaca koji su u zadnjih 40 godina bili skromnog podrijetla.

Obrazovan je na prestižnom Etonu i Oxfordu i član je ekskluzivnog kluba White's zajedno s princem Charlesom i njegovim sinovima, a čak je i u dalekom srodstvu s britanskom kraljicom Elizabetom II. Sa suprugom Samanthom, kćerkom barunice, živi u prestižnom londonskom Noting Hillu. Imaju dvoje male djece, teško hendikepiranog sina i kćer, a treće dijete upravo očekuju. Voli i sve tradicionalne konzervativne zabave poput jahanja i pucanja. Unatoč tomu, u javnosti se rado predstavlja kao čovjek iz naroda. Na posao dolazi biciklom i ističe kako voli slušati moderne rock skupine.

David Cameron britanskoj je javnosti gotovo nepoznat premda već godinama igra važne uloge u stranci. Zastupnik u parlamentu postao je prije tek četiri godine, a odnedavno je i ministar u sjeni zadužen za obrazovanje. Tijekom 90-ih bio je savjetnik ministrima Michaelu Howardu i Normanu Lamontu, nakon čega se jedno vrijeme na televiziji Carlton bavio odnosima s javnošću.

Njegov uspon do vrha stranke bio je munjevit i povezuje se s njegovim jakim vezama u stranačkoj hijerarhiji. Pripada tzv. Noting Hill krugu, skupini mladih Torijevaca okupljenih oko bivšeg predsjednika stranke Michaela Howarda.

Smjer u kojem namjerava povesti stranku u grubim je crtama naznačio u pobjedničkom govoru.

Kritizirao je, primjerice, prevlast bijelaca među konzervativnim zastupnicima, kao i malu zastupljenost žena. Najavio je da će stati na kraj notornom britanskom političkom folkloru koji obiluje niskim udarcima, vrijeđanjima protivnika i međusobnim optuživanjima i obećao da će konzervativci podržavati vladu kada se s njome budu slagali.

Kao glavna pitanja kojima će se posvetiti naveo je jačanje konkurentnosti britanskog gospodarstva, poboljšanje javnih službi i kvalitete života, povećanje sigurnosti u zemlji i inozemstvu, socijalnu pravdu i borbu protiv globalnog siromaštva.

Na vanjskopolitičkom planu, Cameron podržava rat u Iraku i protivi se usvajanju eura i europskom ustavu premda nije vatreni euroskeptik kao neki u njegovoj stranci. Da bi privukao desnicu, najavio je čak da će povući svoju stranku iz Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu jer se EPP zauzima za federalnu Europu. Torijevski eurozastupnici trebali bi potaknuti osnivanje nove frakcije u Europskom parlamentu koja će se temeljiti na atlantizmu i zauzimati za slobodno tržište.

Kritičari mu predbacuju što dosad nije izašao s koherentnim planom za nove Torijevce, no njegovi suradnici odgovaraju da je za to još prerano s obzirom da se idući parlamentarni izbori održavaju tek za četiri godine i ističu da on ima vrlo jasnu viziju budućnosti stranke i zemlje.

Britanski tisak novog čelnika najveće oporbene stranke dočekao je s oprezom.

The Times ocjenjuje da su se Torijevci odlučili za veliki rizik i ističe da je Cameron dosad najneiskusnijih političar na čelu jedne britanske političke stranke nakon Williama Pitta.

Guardian ga smatra velikom nepoznanicom. Njegov komentator upozorava da Cameron "govori lijevo, ali je čovjek desnice" i njegove saveznike opisuje kao neokonzervativce. Uspoređuje ga s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, koji je u predsjedničkoj kampanji također govorio o konzervativizmu sa srcem da bi kasnije pokazao drugo lice.

Komentator Telegrapha ocjenjuje pak da po prihvaćanju laburističkih stajališta Cameron podsjeća na bivšeg konzervativnog premijera Edwarda Heatha i upozorava da mu prijeti njegova sudbina, odnosno poraz zbog kojeg je Heath 1974. godine podnio ostavku.

Cameronov najvjerojatniji protivnik na idućim izborima, Gordon Brown, ističe da će se na izborima odlučivati o politici, a u Cameronovim dosadašnjim istupima vidi samo ponavljanje već postojećih politika.

Ispitivanje Populusa za BBC Radio 4 pokazalo je da Britanci vjeruju konzervativcima kada govore o borbi protiv kriminala i obrazovanju, no manje kada govore o gospodarstvu i Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙