FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eritreja naredila da dio pripadnika mirovnih snaga napusti zemlju

ADIS ABEBA, 7. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Ujedinjeni narodi su usrijedu osudili naredbu Eritreje da svi američki, europski, kanadski iruski pripadnici mirovnih snaga UN-a napuste zemlju u sljedećih desetdana.
ADIS ABEBA, 7. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Ujedinjeni narodi su u srijedu osudili naredbu Eritreje da svi američki, europski, kanadski i ruski pripadnici mirovnih snaga UN-a napuste zemlju u sljedećih deset dana.

Eritreja je prema Povelji UN-a obavezna poštivati međunarodni ustroj mirovnih snaga, rekao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

"Ujedinjeni narodi zahtijevaju da eritrejska vlada odmah, nedvosmisleno i bezuvjetno povuče svoju odluku", rekao je Annan u New Yorku.

U svojoj je izjavi Vijeće sigurnosti UN-a ponašanje Eritreje opisalo kao "neprihvatljivo".

Glasnogovornica misije Ujedinjenih naroda u Eritreji i Etiopiji (UNMEE) također je potvrdila da je misija primila službeno pismo i zahtjev eritrejskih vlasti.

Eritreja i Etiopija vodile su dvogodišnji pogranični rat koji je službeno okončan 2000. godine, nakon čega su u području razmještene mirovne snage.

Analitičari vjeruju da Eritreja želi kazniti UN za, kako smatra, "nesposobnost" svjetske organizacije da Etiopiju primora da ispoštuje tri godine staru odluku neovisnog povjerenstva za granice prema kojoj grad Badme, kojim upravlja Etiopija, treba pripasti Eritreji.

Mirovne snage UNMEE-a ukupno broje 3.200 pripadnika, a većina ih je iz Indije. Bez obzira na tu činjenicu, s protjerivanjem mirovnjaka iz zapadnih zemalja mirovna misija na etiopsko-eritrejskoj granici praktički postaje nemoguća.

Povećavanje broja vojnika u pograničnom području s obje strane povećalo je strahove od obnove sukoba. Jedan afrički diplomat je rekao da je od ključne važnosti da Afrička unija brzo djeluje pri Vijeću sigurnosti kako bi se spriječio još jedan sukob oko granice između dvije susjedne države.

Etiopija je pozvala Eritreju da hitno povuče svoju odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙