FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević održao je u četvrtak "briefing" za diplomatski zbor akreditiran u Republici Hrvatskoj posvećen rezultatima jučerašnjeg posjeta srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Zagrebu, priopćilo je to Ministarstvo. Biščević je naglasio važnost susreta dvojice predsjednika vlada za daljnji razvoj bilateralne suradnje jer su odnosi Hrvatske i Srbije od ključne važnosti za stabilnost u jugoistočnoj Europi. Taj je susret, ističe se u priopćenju ministarstva, "potvrdio i da se dobrosusjedski odnosi dviju zemalja temelje na europskoj viziji, gdje su od osobite važnosti početak pristupnih pregovora Hrvatske s EU, te početak pregovora SCG i Europske unije o sklapanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

BEOGRAD - Beogradski elektronični mediji i tisak, pišući u četvrtak o posjetu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice Zagrebu, u prvi plan ističu zaključak da Hrvatska i Srbija moraju imati ključnu ulogu u stabilnosti regije. Naglašava se da je tijekom susreta s premijerom Ivom Sanaderom bilo riječi o svim otvorenim pitanjima, te se ocjenjuje, što se našlo i u izvješćima s razgovora s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, kako su ukupni odnosi između dvije države u usponu, kao i da se naglasak stavlja na unapređivanju gospodarske suradnje. Svi su mediji prenijeli riječi hrvatskog premijera Ive Sanadera kako "hrvatska vlada načelno smatra da se problem Kosova ne može rješiti bez Beograda", što beogradski tisak ocjenjuje podrškom.

SARAJEVO - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn boravit će u petak u Sarajevu kako bi označio početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je u četvrtak iz Vijeća ministara BiH. Rehn će prije svečanosti kojom će formalno biti označen početak pregovora kojeg su 21. studenog odobrili ministri vanjskih poslova EU, razgovarati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem. Glavni ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje Fabrizio Barbaso, koji je prošlog tjedna boravio u Sarajevu, najavio je kako bi pregovori s BiH mogli biti završeni u roku od 12 mjeseci.

BEČ - Europska unija (EU) u četvrtak je oštrim riječima kritizirala stajalište Teherana glede međunarodnog spora oko njegova nuklearnog programa. Unija je izrazila "duboku zabrinutost" jer Iran, kada je u pitanju nuklearni program, nije pristao na "potpunu transparentnost, što nakon 18 godina prikrivanja dovodi u pitanje iranske tvrdnje da se radi o nuklearnom programu u isključivo civilne, miroljubive svrhe", objasnio je veleposlanik EU pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Peter Jenkins. On je poručio da Iran ne bi smio zaključiti da će trenutna strategija "ponuđenih prilika" - rješavanja spora putem diplomacije - ostati zauvijek otvorena.

BEČ - Matični uredi u Austriji od sljedeće će godine policiji morati prijavljivati vjenčanja Austrijanaca s državljanima zemalja koje nisu članice EU, izvješćuje u četvrtak dnevni list Standard, navodeći kao razlog klauzulu u novom, vrlo strogom zakonu o strancima. Policija nadzorom nad takvim brakovima želi spriječiti tzv. pseudo-brakove, u kojima austrijski partner, pristankom na brak, dobiva novac. Drugi partner, koji nije iz zemlje članice EU, automatski takvim brakom dobiva dozvolu boravka. No, odvjetnik koji se bavi tim pitanjem, smatra da novi zakon predstavlja očito kršenje prava na privatnost, i prava o zaštiti podataka. Također je, tvrdi Schumacher, suprotan Europskoj povelji o ljudskim pravima.

AMMAN - Jordanski kralj Abdulah II. zatražio je u četvrtak od šefa nacionalne sigurnosti Marufa Bakhita da sastavi novu vladu, nakon ostavke premijera Adnana Badrana, rekao je jordanski visoki dužnosnik, prenosi AFP. Prema tom neimenovanom dužnosniku Badran, koji je na čelu vlade od travnja, predao je ranije tijekom dana ostavku kralju koji ju je prihvatio. Abdulah II. je zadužio Bakhita za sastavljanje nove vlade. To se zbiva dva tjedna nakon trostrukog atentata u tri ammanska hotela u kojima je poginulo 60 osoba.

ŽENEVA - Treba hitno djelovati u sprečavanju kućnog nasilja nad ženama, koje je "vrlo rašireno, duboko ukorijenjeno" i često prikriveno, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću objavljenom u četvrtak. To je ispitivanje provedeno između 2002. i 2003. godine u deset zemalja (Bangladeš, Brazil, Etiopija, Japan, Namibija, Peru, Tanzanija, Samoa, Srbija i Crna Gora, Tajland) među 24.000 žena. Ono pokazuje da je između 15 posto (Japan) i 71 posto (Etiopija) ispitanih žena doživjelo tijekom svojeg života tjelesno ili seksualno nasilje, ili oba istodobno, koje im je nanio intimni partner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙