FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nepoznato mačkoliko biće snimljeno na Borneu

DŽAKARTA , 7. prosinca 2005. (Hina) - Fotografija dosad nepoznatevrste sisavca, vjerojatno mesoždera, koji izgledom podsjeća na mačku,snimljena je u utorak na Borneu, izvijestili su dužnosnici Zaklade zaočuvanje prirode (WWF), prenosi France presse.
DŽAKARTA , 7. prosinca 2005. (Hina) - Fotografija dosad nepoznate vrste sisavca, vjerojatno mesoždera, koji izgledom podsjeća na mačku, snimljena je u utorak na Borneu, izvijestili su dužnosnici Zaklade za očuvanje prirode (WWF), prenosi France presse.

Životinja je prekrivena tamnoriđim krznom, nešto je veća od domaće mačke, ima vrlo malene uši i dugi kitnjasti rep i čini se da je prvi novi primjerak mesoždera otkriven na tome otoku od 1895.

Kamere postavljene u Nacionalnom parku Kayan Mentarang na indonezijskom dijelu Bornea dva su puta snimile neobičnu životinju, rekao je nizozemski biolog Stephan Wulffraat koji ondje boravi s WWF-ovom ekipom znanstvenika, izvijestio je AP.

"Konzultirali smo se s nekoliko domaćih stručnjaka. Nekima se učinilo da životinja izgleda kao lemur, no većina ih je uvjerena da je riječ o novoj životinjskoj vrsti. Ali, dok je ne ulovimo, ne možemo biti sto posto sigurni", rekao je.

Od 1994. znanstvenici su na Borneu otkrili više od 360 novih vrsta, a riječ je uglavnom o insektima i biljkama. Na otoku, podijeljenom između Malezije, Indonezije i Bruneja, živi najveći broj divljih životinjskih i biljnih vrsta na Zemlji.

Dužnosnici WWF-a iskoristili su priliku kako bi izrazili zabrinutost i ukazali na mogućnost skorog ostvarenja plan o stvaranju plantaže palme za uzgoj palmina ulja, koja bi trebala biti najveća na svijetu. Projekt bi financirala Kineska banka za razvoj, a plantaža bi se trebala prostirati na oko 1, 8 milijuna hektara, što je za usporedbu, polovina teritorija jedne Nizozemske. Iz WWF-a upozoravaju da bi njezin utjecaj na okoliš i životinjske i biljne vrste Bornea bio katastrofalan.

U Indoneziji svake godine u ilegalnoj sječi stabala nestane oko 2,8 milijuna hektara tropskih šuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙