FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici pronašli tvar koja može brzo onesposobiti antraks

STOCKHOLM , 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici saSveučilišta u Stockholmu nedavno su pronašli tvar koja može iznimnobrzo onesposobiti bakteriju Bacillus anthracis, poznatiju kaoantraks.
STOCKHOLM , 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Znanstvenici sa Sveučilišta u Stockholmu nedavno su pronašli tvar koja može iznimno brzo onesposobiti bakteriju Bacillus anthracis, poznatiju kao antraks.

Svojedobno je bakterija postala svjetski poznata nakon što je upotrijebljena za terorističke napade u Americi i Japanu. Znanstvenici su pronašli enzim koji toj bakteriji omogućuje razmnožavanje, a supstancija N-hidroksilamin zaustavlja taj enzim i bakterija se prestaje razmnožavati, pa su je znanstvenici u šali prozvali "antiteroritik".

"Infekcija pluća antraksom razvija se iznimno brzo i mora se hitno zaustaviti. To bi se moglo izvesti kombiniranjem N-hidroksilamina s uobičajenim antibioticima koji djeluju sporije", izvijestio je profesor Britt-Marie Sjoeberg s odjela za molekularnu biologiju i funkcionalnu genomiku.

Ovo otkriće moglo bi imati važnu ulogu u pripremi za moguće terorističke napade. Osim toga, znanstvenici koji su otkrili ovaj mehanizam iznijeli su i mogućnost prema kojoj bi ova supstancija mogla učinkovito zaustaviti slične enzime u ostalim sličnim patogenim mikroorganizmima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙