FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RACVIAC: Skup o prenamjeni u obrambenom sustavu

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - U Regionalnom središtu za pomoć uprovedbi međunarodnih ugovora o kontroli naoružanja RACVIAC u vojarni"Viteza Damira Martića" u Rakitju kod Zagreba danas je počeo dvodnevansastanak o prenamjeni vojnih objekata i vojnih industrijskih objekatau civilne te o pripremi vojnih osoba za civilnu službu.
ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - U Regionalnom središtu za pomoć u provedbi međunarodnih ugovora o kontroli naoružanja RACVIAC u vojarni "Viteza Damira Martića" u Rakitju kod Zagreba danas je počeo dvodnevan sastanak o prenamjeni vojnih objekata i vojnih industrijskih objekata u civilne te o pripremi vojnih osoba za civilnu službu.

Na međunarodnom skupu, na kojem sudjeluju predstavnici osam zemalja iz jugoistočne Europe i međunarodnih udruga i ustanova, istaknuto je kako je prenamjena (Defence Conversion) vrlo bitan korak u stabiliziranju jugoistočne Europe.

Na početku sastanka predstavljene su tri radne skupine koje se bave trima osnovnim područjima prenamjene: smanjenjem vojnog osoblja i njihovim pripremom za civilni život i službu; prenamjenom vojnih objekata i baza u civilne svrhe; prenamjenom vojne industrije za civilne potrebe.

U uvodnom izlaganju njemački stručnjak Reinhard Weise predstavio je njemačka iskustva u prenamjeni vojnih objekata bivše Istočne Njemačke nakon ujedinjenja i povlačenja ruskih trupa na primjeru pokrajine Brandenburga i grada Berlina, gdje su nakon Hladnog rata napušteni veliki vojni kompleksi.

Weise je istaknuo da su njemačke vlasti osnovale posebne agencije i tvrtke koje su te nekretnine očistile, dekonatminirale i prodale po tržišnim cijenama na burzi nekretnina, a zarada od tog posla uložena je u prenamjenu vojnih objekata. Istaknuo je da je za taj posao potrebna jaka politička volja i pomoć vlasti te osnivanje posebne stručne agencije ili poduzeća kako bi se te vrijedne nekretnine što bolje iskoristile.

Skup je nastavljen radom po radnim skupinama, a završava sutra zajedničkom sjednicom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙