FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradnja cjevovoda u Baltičkom moru tek nakon izrade studije o utjecaju na okoliš

VARŠAVA, 6. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Povjerenik EU za energetikuAndris Piebalgs objavio je da su ruske i njemačke kompanije kojesudjeluju u projektu gradnje cjevovoda u podmorju Baltičkog moraobećale da će prije početka gradnje provesti studije o njegovuutjecaju na okoliš.
VARŠAVA, 6. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Povjerenik EU za energetiku Andris Piebalgs objavio je da su ruske i njemačke kompanije koje sudjeluju u projektu gradnje cjevovoda u podmorju Baltičkog mora obećale da će prije početka gradnje provesti studije o njegovu utjecaju na okoliš.

"Sastao sam se s predstavnicima Gazproma, Ruhrgaza i BASF-a i oni su me uvjeravali da gradnja u Baltičkom moru neće početi sve dok ne budu otklonjene bojazni vezane za ekološki i utjecaj projekta na okoliš", kazao je Piebalgs novinarima u Varšavi.

Bivši Sovjetski Savez odložio je nakon Drugog svjetskog rata u Baltičko more tone kemijskog oružja koje bi projekt cjevovoda mogao aktivirati, upozorile su Estonija, Litva, Latvija i Poljska. "Nije poznata ni količina oružja ni njegova točna lokacija", upozorio je poljski ministar gospodarstva Piotr Wozniak.

Baltičke države i Poljska protive se gradnji cjevovoda i zato što strahuju da bi mogao ugroziti njihovu energetsku sigurnost te zato što su zaobiđene pri planiranju projekta, a i cjevovod zaobilazi njihov teritorij i time ih lišava potencijalno unosnih tranzitnih pristojbi.

Uz blagoslov ruskih i njemačkih političkih čelnika, Gazprom, BASF i E.ON postigli su u rujnu dogovor o gradnji 1200 kilometara dugog cjevovoda u podmorju Baltičkog mora, kojim će se ruski plin izravno isporučivati u Njemačku.

Prva faza projekta trebala bi biti dovršena u srpnju 2010. a početni kapacitet cjevovoda bit će 27,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje a do 2012. bit će povećan na 55 milijardi kubičnih metara godišnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙