FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodjela nagrade Turner u ponedjeljak navečer

ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pobjednik ovogodišnje dodjelebritanske nagrade Turner za umjetnost, vrijedne 25.000 funti, bit ćeproglašen u ponedjeljak navečer na svečanosti u londonskom muzeju TateBritain.
ZAGREB, 5. prosinca 2005. (Hina) - Pobjednik ovogodišnje dodjele britanske nagrade Turner za umjetnost, vrijedne 25.000 funti, bit će proglašen u ponedjeljak navečer na svečanosti u londonskom muzeju Tate Britain.

Na užoj listi od četiri umjetnika koji dolaze u obzir za Turner Prize 2005. nalaze se Darren Almond, Gillian Carnegie, Jim Lambie i Simon Starling.

Prošle je godine sponzor Gordon's povećao vrijednost nagrade na 40.000 funti, od čega 25.000 pripada pobjedniku, a 5000 svakom od umjetnika koji su ušli u uži izbor.

Jeremy Deller osvojio je prošle godine nagradu za film "Memory Bucket" o rodnom mjestu američkog predsjednika Georgea Busha u Teksasu.

Nagrada, ustanovljena 1984., dodjeljuje se britanskom umjetniku mlađem od 50 godina za iznimnu izložbu ili drukčiju prezentaciju rada u 12 mjeseci koji prethode 9. svibnju tekuće godine.

Namjera joj je da potiče javnu raspravu o novim pravcima u suvremenoj britanskoj umjetnosti, a široko je priznata kao jedna od najvažnijih i najuglednijih nagrada za vizualnu umjetnost u Europi.

Radovi umjetnika iz užeg izbora izloženi su u Tate Britain od 18. listopada 2005. Svečanu dodjelu prenosit će uživo britanska tv postaja Channel 4.

Članovi žirija nagrade Turner za 2005. su Louisa Buck, Kate Bush, Caoimhin Mac Giolla Leith,

Eckhard Schneider te predsjednik žirija Nicholas Serota.

Među prethodnim dobitnicima ističu se Rachel Whiteread, Gilbert and George, Anish Kapoor, Antony Gormley i Damien Hirst.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙