FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Umjerena količina alkohola smanjuje demenciju

NEW YORK , 3. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Kod žena i muškaracatreće životne dobi koji su tijekom života konzumirali manje iliumjerene količine alkohola zamijećena je rjeđa demencija nego kod onihkoji uopće nisu konzumirali alkohol, pokazalo je istraživanje što gaje na Psihijatrijskom institutu u Pittsburghu koji djeluje u sklopuklinike provela dr. Mary Ganguli sa suradnicima.
NEW YORK , 3. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Kod žena i muškaraca treće životne dobi koji su tijekom života konzumirali manje ili umjerene količine alkohola zamijećena je rjeđa demencija nego kod onih koji uopće nisu konzumirali alkohol, pokazalo je istraživanje što ga je na Psihijatrijskom institutu u Pittsburghu koji djeluje u sklopu klinike provela dr. Mary Ganguli sa suradnicima.

"Zdravstveni radnici više su bili usredotočeni na zlouporabu i prekomjerno uživanje alkohola, te na ovisnost o alkoholu, nego na moguće pozitivne strane njegova umjerenog konzumiranja. Mi smo se pozabavili ovim drugim", rekla je dr. Ganguli.

Već su neka prethodna istraživanja pokazala da je kod osoba koje dnevno konzumiraju čašu crnog vina, što su primjerom dokazali Francuzi, opasnost od kardiovaskularnih oboljenja smanjena. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da žene starije od 70 godina koje su dnevno konzumirale jedno alkoholno piće, pokazuju manje znakova demencije od potpunih trezvenjaka.

Rezultati istraživanja dr. Ganguli temelje se na istraživanju provedenom na više od tisuću stanovnika jugozapadne Pennsylvanije u dobi od 65 godina naviše, u razdoblju od sedam godina. Seniori, koji nisu pokazivali nikakve znakove demencije na početku istraživanja, bili su podijeljeni u tri skupine: jednu su činili trezvenjaci, drugu oni koji su konzumirali malu količinu alkohola - jedanput mjesečno ili rjeđe i treću su činile osobe koje su alkohol konzumirale više od jedanput mjesečno, više od polovine pripadnika treće skupine izvijestilo je da svakodnevno konzumira umjerenu količinu pića.

Rezultati su pokazali da je mentalno stanje seniora koji su konzumirali manje ili umjerene količine alkohola, bilo bolje od stanja pripadnika skupine potpunih trezvenjaka te su i rezultati što su ih ostvarili na zadanim testovima bili bolji. Dr. Ganguli pretpostavlja da se ovi rezultati mogu dovesti u vezu s boljim stanjem kardiovaskularnog sustava ispitanika odnosno boljoj prohodnosti krvnih žila u mozgu ili dobrom djelovanju manje količine alkohola na neurotransmitere.

Unatoč rezultatima istraživanja dr. Ganguli i njezini kolege smatraju da se njihovi "zaključci ne bi smjeli zlorabiti na način da se pacijentima preporučuje konzumiranje alkoholnih pića" te da je "potrebno provesti daljnja istraživanja na ovome području kako bi se ustanovio precizan učinak alkohola na moždanu strukturu i funkciju".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙