FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Kini potrebna ozbiljna reforma kako bi se ukinulo mučenje

PEKING, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Mučenje je vrlo rašireno uKini te je stoga u toj zemlji nužna potpuna strukturalna reformapravnog sustava ne bi li se takva situacija promijenila, rekao je upetak visoki UN-ov izaslanik Manfred Nowak.
PEKING, 2. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Mučenje je vrlo rašireno u Kini te je stoga u toj zemlji nužna potpuna strukturalna reforma pravnog sustava ne bi li se takva situacija promijenila, rekao je u petak visoki UN-ov izaslanik Manfred Nowak.

Manfred Nowak, posebni UN-ov izvjestitelj zadužen za ljudska prava, istaknuo je kako je njegov tim za dvotjednog posjeta, prvog nakon deset godina, tijekom kojega je posjetio Tibet i sjeverozapadnu muslimansku oblast Xinjiang bio pod čestim nadzorom.

Postoje dokazi i o tome da su vlasti utjecale na žrtve i članove njihovih obitelji koje su UN-ovi dužnosnici pokušali intervjuirati.

"Moj prvi zaključak je da se učestalost mučenja smanjila, no ono je još vrlo rašireno diljem zemlje", rekao je Nowak na konferenciji za novinare.

"Kriminalni se postupci moraju uskladiti s međunarodnim standardima pravednog suđenja", nadalje je istaknuo.

Peking je u posljednje vrijeme suočen s nizom slučajeva u kojima su ljudi krivo osuđeni nakon što su bili izloženi mučenju, mišljenja su borci za ljudska prava.

Kineska je vlada početkom godine izglasala zakon kojim je predviđeno kažnjavanje policije u slučaju mučenja zatvorenika tijekom ispitivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙