FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan jača nazočnost u Istočnokineskome moru

TOKIO, 2. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Japan kani znatno pojačatipomorsku i zračnu nazočnost u plinom potencijalno bogatome područjuIstočnokineskoga mora zbog kojega se već spori s Kinom, saznaje se izvladinih izvora.
TOKIO, 2. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Japan kani znatno pojačati pomorsku i zračnu nazočnost u plinom potencijalno bogatome području Istočnokineskoga mora zbog kojega se već spori s Kinom, saznaje se iz vladinih izvora.

Obalna straža zatražila je od ministarstva financija gotovo 30 milijarda jena (240 milijuna dolara) za fiskalnu godinu 2006.-2007., kako bi povećala i modernizirala mornaricu i zrakoplovstvo rekao je u petak glasnogovornik obalne straže.

Tim bi se proračunom nabavio 21 novi brod i sedam izviđačkih zrakoplova da zamijene šest zastarjelih brodova i četiri zrakoplova, rekao je glasnogovornik.

"Tražili smo znatno povećanje, jer raste i zabrinutost zbog stanja u Istočnokineskome moru, osobito u blizini zone sa spornim izvorima plina", objasnio je.

I službeni Tokio i Peking tvrde da imaju pravo na suverenitet nad područjem s oko 200 milijarda kubičnih metara prirodnoga plina.

Peking odbija priznati kao granicu teritorijalnih voda demarkacijsku liniju koju je odredio Japan, a koja je oko 450 km zapadno od Okinawe i tvrdi da njezin gospodarski pojas ide sve do Okinawe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙