FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 20. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Američki predsjednik George W. Bush razgovarao je u nedjelju s kineskim kolegom Hu Jintaom kojemu je, nakon poziva za većim vjerskim slobodama, kazao da bi Kina trebala ukrotiti svoj trgovinski višak i pogurati valutnu reformu. No, malo je naznaka da je Kina, nakon razgovora dvojice predsjednika, ponudila značajnije ustupke. Predsjednik Hu se ogradio već poznatim izjavama o spremnosti na suradnju na području trgovine i valute. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, Bush i Hu su iskazali volju da "udruže snage" kako bi trgovinska razmjena s Kinom bila ravnomjernija, te kako bi se potaknula reforma yuana. Što se trgovine tiče, na ovom je susretu Kina potpisala sporazum o kupnji 70 zrakoplova tipa Boeing 737, u vrijednosti četiri milijarde dolara. No, gotovo trajni trgovinski deficit SAD-a s Kinom, što je predmet oštrih kritika američkog Kongresa, mogao bi ove godine doseći 200 milijardi dolara.

TOKIO - Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u nedjelju u trodnevni posjet Japanu radi promicanja rusko-japanske gospodarske suradnje, unatoč neriješenom teritorijalnom pitanju Kurilskih otoka u Pacifiku kojim Japan uvjetuje razvoj odnosa s Moskvom. Tijekom posjeta razgovarat će s premijerom Junichirom Koizumijem i susresti se s carem Akihitom. Što se Kurilskih otoka tiče, koje su Sovjeti okupirali 1945., a Tokio opetovano traži njihov povrat, analitičari ne očekuju nikakav znakovitiji napredak. Na području gospodarstva, Moskva pak želi dati veliki poticaj trgovinskoj razmjeni s Japanom koja trenutačno iznosi približno osam milijardi dolara. Rusija želi privući japanski kapital u izgradnji naftovoda Sibir-Pacifik. Investicija u vrijednosti 16 milijardi dolara, omogućit će izvoz ruske nafte u Japan, ali i u cijelu jugoistočnu Aziju i prema SAD-u.

RIM - Jacques Diouf izabran je u subotu na treći mandat na čelu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), a obećao je reformirati tu agenciju za koju neki diplomati kažu da gubi na važnosti. Taj 67-godišnji Senegalac bio je senegalski veleposlanik u UN-u prije nego što je 1993. postao glavni tajnik FAO-a. Na ovim izborima za čelnika FAO-a nije imao protukandidata i dobio je 137 od 165 glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙