FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Volvo Ocean Race: Nizozemci stigli prvi u Capetown

CAPETOWN, 1. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Nizozemska jedrilica ABN Amro1 sa desetočlanom posadom i novozelandskim kormilarom MikeomSandersonom pobjednica je prve od devetih oceanskih etapa utrke VolvoOcean Race. Nizozemci su prvu dionicu od 6.400 nautičkih milja odšpanjolskog Viga do južnoafričkoga Capetowna okončali za 19 dana i 24minute.
CAPETOWN, 1. prosinca 2005. (Hina/DPA) - Nizozemska jedrilica ABN Amro 1 sa desetočlanom posadom i novozelandskim kormilarom Mikeom Sandersonom pobjednica je prve od devetih oceanskih etapa utrke Volvo Ocean Race. Nizozemci su prvu dionicu od 6.400 nautičkih milja od španjolskog Viga do južnoafričkoga Capetowna okončali za 19 dana i 24 minute.

Dvadeset i četiri metra dugačak ABN Amro 1 je zadnjih dana imao savršen vjetar pa je i oborila svjetski rekord u broju prijeđenih milja za jednom danu za jednotrupce - pri brzini od 40 kilometara na sat prejedrili su 546 nautičkih milja.

Nizozemci su u Capetownu požnjeli dvostruku pobjedu jer je kao druga na cilj stigla posada ABN Amro 2 sa francuskim skiperom Sebastienom Josseom. Obje jedrilice su nizozemske, ali posade nisu, pa na pobjedničkom ABN Amro 1 nema nijednog Nizozemca, ali je zato čak pet Novozelanđana.

kao treći će u cilj atlantskog maratona najvjerovatnije ući Brasil 1 Torbena Graela, koji je prije tjedan dana čak bio vodeći, a odmah iza Brazilaca je švedski Ericcson, koji ima pokvarenu nagibnu bolbilicu, dok je na začelju australski Sunergy&Friends još 2000 milja do Capetowna.

Španjolski Movistar i američki The Black Pearl odustali su zbog kvarova već dva dana nakon isplovljavanja iz Vigu, ali će biti spremni za drugu etapu od Capetowna do Melbournea.The Black Pearl vozi čuveni Paul Cayard, a vlasnik joj je filmska kompanija Walt Disney, koja nije žalila novca da jedrilicu najvećim transportnim zrakoplovom na svijetu Antonovim 124 preveze iz Lisabona u Južnu Afriku. Španjolci, koji su u oluji na Atlantiku bez kobilice skoro doživjeli brodolom, u Capetown stižu tovarnim brodom.

Volvo Ocean Race je podijeljen na devet etapa ukupne dužine 31.250 milja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙