FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivan Mikšić od siječnja novi predsjednik DSV-a

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) danasje za novog predsjednika izabralo Ivana Mikšića, no on će tu dužnostpreuzeti tek 22. siječnja kada istječe mandat sadašnjem predsjednikuMilanu Gudelju.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je za novog predsjednika izabralo Ivana Mikšića, no on će tu dužnost preuzeti tek 22. siječnja kada istječe mandat sadašnjem predsjedniku Milanu Gudelju.

Za Mikšića, suca Vrhovnog suda, na tajnom glasovanju iza zatvorenih vrata opredijelilo se osam od 11 članova DSV-a.

Prilikom konstituiranja novog saziva DSV-a, krajem srpnja ove godine, dogovoreno je da će sadašnji predsjednik Milan Gudelj, također sudac Vrhovnog suda, na dužnosti ostati do isteka dvogodišnjeg mandata. Za predsjednika DSV-a Gudelj je izabran u siječnju prošle godine.

Osim predsjednika, DSV je izabrao i novog potpredsjednika, suca zagrebačkog Županijskog suda Đuru Sessu, jer se dosadašnja potpredsjednica Lucija Čimić "zahvalila na dužnosti". Odluku o ostavci ona je, kako je rečeno, donijela nakon što je na zadnjoj sjednici DSV-a s Visokog trgovačkog suda promaknuta na Vrhovni sud.

Praksu promaknuća svojih članova DSV je nastavio i na ovoj sjednici imenujući Mihu Mratovića sucem splitskog Županijskog suda. Sadašnji šef parničnog odjela splitskog Općinskog suda nije nazočio izboru, a na novu je dužnost imenovan s deset glasova.

S jednakim brojem glasova na Županijski sud u Splitu imenovana je i općinska sutkinja Vedrana Perkušić, dok je na treće upražnjeno mjesto imenovan predsjednik Općinskog suda u Sinju Luka Grgat.

Na dva prazna mjesta na zagrebačkom Županijskom sudu imenovani su općinska sutkinja Lidija Vidjak te odvjetnik i bivši sudac Vladimir Vinja.

Sa zagrebačkog Županijskog suda Vinja je otišao 1995., nakon što mu tadašnji saziv DSV-a nije produljio mandat. U javnosti se nagađalo da je jedini razlog takvoj odluci bilo jer je iz zagrebačkog pritvora sredinom 1991. pustio Željka Ražnjatovića Arkana.

Vinja je Arkana osudio na godinu i osam mjeseci za pomaganje u pripremanju oružane pobune protiv Hrvatske. U kaznu je bio uračunat i pritvor u kojem je, zajedno s još trojicom hrvatskih Srba osuđenih za pobunu, proveo gotovo sedam mjeseci. Vinja je kasnije u medijima tvrdio da je Arkan iz pritvora pušten jer za zadržavanje nije bilo osnova s obzirom da je najviša kazna u tom postupku bila tri godine.

Nedugo nakon presude Vinja je mobiliziran, nakon osam mjeseci bojišnice vratio se na posao, no 1995. nije prošao na ponovnom izboru za Županijski sud.

Nekoliko članova DSV-a danas je istaknulo kako je riječ o vrhunskom pravniku koji se još kao mladi općinski sudac, prije dvadesetak godina, natjecao za Vrhovni sud na koji navodno nije izabran samo zbog mladosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙