FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora izmjenama Zakona o DSV-u

ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Svi saborski klubovi koji su sudjelovali uraspravi, njih četiri, podržali su danas predložene izmjene Zakona oDržavnom sudbenom vijeću (DSV), kojima Vlada kani ubrzati stegovnepostupke protiv sudaca.
ZAGREB,16. studenoga(Hina) - Svi saborski klubovi koji su sudjelovali u raspravi, njih četiri, podržali su danas predložene izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), kojima Vlada kani ubrzati stegovne postupke protiv sudaca.

Po predloženom, stegovni bi se postupak ubrzao jer bi ga vodilo tročlano stegovno vijeće, koje bi se osnovalo, a ne DSV u punom sastavu (13), koji bi donosio konačnu odluku.

Produljio bi se apsolutni rok zastare s dvije na tri godine, a suspendirani sudac, protiv kojega je pokrenut stegovni ili kazneni postupak, dok taj postupak traje primao bi samo pola plaće.

Žalba Ustavnom sudu ne bi više odgađala razrješenje suca dužnosti.

Suci koji su u stegovnom postupku kažnjeni ukorom ne bi mogli napredovati dvije godine, dok bi novčana kazna odgađala napredovanje za tri godine.

Vlada je do drugog čitanja predloženih izmjena odustala od smanjenja broja članova DSV-a iz redova sveučilišnih profesora pravnih znanosti i odvjetnika - i dalje će ih biti po dva.

Klubovi HDZ-a, HNS-a, HSS-a i HSP-a podržali su spomenute mjere, ali navedena tri oporbena kluba pozivaju Vladu da bude hrabrija, odnosno pokrene veće reformske zahvate kako bi osigurala veću odgovornost sudaca.

Josip Vresk (HSS) tako predlaže da članovi DSV-a, osim postupaka imenovanja i razrješenja sudaca te vođenja stegovnih postupaka, dobiju veću ulogu u nadzoru sudskih postupaka, i to putem pravosudne inspekcije.

'Pravaš' Pero Kovačević ističe da se se iz DSV-a mora maknuti politika, jer su se, kaže, sve vlasti do sada, izravno ili neizravno, miješale u rad DSV-a. "DSV mora imati punu samostalnost u radu i glavni kriterij za izbor sudaca mora biti stručnost, profesionalnost, čestitost i domoljublje", rekao je.

Dražen Bošnjaković (HDZ) ističe kako ne bi želio da se iz rasprave izvede pouka da su hrvatski suci loši. "Suci su dobri, a ovi su propisi poboljšanja koja će mogućnost procesnih zlouporaba svesti na najmanju moguću mjeru", dodao je.

Iako SDP-ov klub nije sudjelovao u raspravi, njihov zastupnik Nenad Stazić u pojedinačnom je dijelu rasprave predložene izmjene nazvao kozmetičkima.

Smatra da DSV nikada neće ispuniti svoju ulogu ako ne procesuira suce koji nesavjesno obavljaju svoj posao. "Usporedimo li dvije kolone, onu s kaznenim predmetima koji su neopravdano otišli u zastaru i onu koliko je sudaca stegovno procesuirano vidjet ćemo neusporedivu razliku, koja svjedoči da DSV ne radi dobro svoj posao", kazao je Stazić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙