FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješna godina Agencije za zaštitu okoliša

ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Agencija za zaštitu okoliša (AZO)imala je uspješnu 2005. godinu, u kojoj je glavninu napora posvetilaizgradnji i umrežavanju informacijskih sustava koji prate stanjeokoliša, rekla je ravnateljica AZO-a Savka Kučar Dragičević na skupu upovodu Dana AZO-a, 1. prosinca.
ZAGREB, 1. prosinca 2005. (Hina) - Agencija za zaštitu okoliša (AZO) imala je uspješnu 2005. godinu, u kojoj je glavninu napora posvetila izgradnji i umrežavanju informacijskih sustava koji prate stanje okoliša, rekla je ravnateljica AZO-a Savka Kučar Dragičević na skupu u povodu Dana AZO-a, 1. prosinca.

Cilj tog umrežavanja je uspostava Informacijskog sustava zaštite okoliša (ISZO) koji će obuhvaćati podatke i informacije o zraku, tlu, vodi, moru, biološkoj i krajobraznoj raznolikosti, klimi, kulturnoj baštini i drugim informacijama važnima za zaštitu okoliša, rekla je ravnateljica AZO-a.

Druga važna područja rada koje je istaknula je Nacionalno izvješće o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj, koje je u završnoj fazi izrade te izrada katastra rizičnih i potencijalno rizičnih postrojenja.

U 2006. godini pred agencijom je niz važnih zadataka, a najizazovnijim je ocijenila sudjelovanje AZO-a u pregovorima Hrvatske i Europske unije na području zaštite okoliša.

Hrvatska će, radi prihvaćanja standarda EU-a morati napustiti deregulirani sektorski pristup zaštiti okoliša u planiranju industrijskog razvoja i učiniti korak ka sveobuhvatnom planiranju razvoja sa nezaobilaznom komponentom zaštite okoliša, dodala je.

U sklopu obilježavanja Dana AZO-a predstavljen je projekt Corine Land Cover (CLC) 2000. Hrvatska, a riječ je o detaljnom mapiranju zemljišnog pokrova Hrvatske. CLC je dio jedinstvenog europskog projekta stvaranja baze podataka o zemljišnom pokrovu Europe. Temelji se na fotografskoj interpretaciji satelitskih snimaka zemljišta i predstavlja alat za praćenje promjena u korištenju zemljišta.

Predstavljene su i dvije nove publikacije AZO-a: Poljoprivredno okolišni indikator Republike Hrvatske te indikatori biološke raznolikosti RH.

AZO je nezavisna javna ustanova osnovana odlukom Vlade Republike Hrvatske, za prikupljanje, objedinjavanje i obradu podataka o okolišu. Obaveza Agencije je analizirati i interpretirati prikupljene podatke o zaštiti okoliša te osigurati za tijela državne uprave, Vladu i Hrvatski sabor informacije potrebne da se djelotvorno provodi politika zaštite okoliša.

Djelatnost Agencije obuhvaća i sudjelovanje u planiranju i razvoju novih oblika zaštite okoliša te praćenje provedbe akcijskih programa i projekata zaštite okoliša.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙