FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izvješću Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja

ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Izvješće o radu Agencije za zaštitutržišnoga natjecanja u odnosu na državne potpore i Izvješće o državnimpotporama za 2004. bili su tema rasprave danas Hrvatskog sabora pričemu su se mogle čuti pohvale i kritike.
ZAGREB, 22. studenog 2005. (Hina) - Izvješće o radu Agencije za zaštitu tržišnoga natjecanja u odnosu na državne potpore i Izvješće o državnim potporama za 2004. bili su tema rasprave danas Hrvatskog sabora pri čemu su se mogle čuti pohvale i kritike.

Predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec je uvodno rekla da je u 2004. godini dodijeljeno 6,1 milijardu kuna državnih potpora (najveći dio kroz subvencije), što je 3,8 posto manje nego 2003. godine, ali 17 posto više nego 2002. Udio potpora u bruto društvenom proizvodu iznosio je 2,9 posto u ovoj godini, a lani je bio 3,3 posto.

Spevec je napomenula da je najviše potpora dosad bilo namijenjeno za promet, brodogradnju i turizam, ali da će se sve više usmjeravati u istraživanje i razvoj, te zaštitu okoliša.

Izvješće je dobilo potporu saborskih zastupnika SDP-a, HNS-a, te HDZ-a, kao kvalitetno, ali je naglašeno da i dalje treba težiti smanjenju državnih potpora u odnosu na bruto društveni proizvod, te pojačati administrativne kapcitete Agencije koja je "filter državnih potpora".

Miroslav Rožić (HSP) je pak, ustvrdio da "izvješće jako miriše na tekst malih sluga velikoga multinacionalnog kapitala", te ocijenio da se pridaje preveliko značenje tržišnom natjecanju u kontekstu pristupanja Europskoj uniji. Tu se priprema ulazak i zaštita multinacionalnog kapitala, a on će samljeti hrvatsko poduzetništvo, smatra Rožić.

U nastavku sjednice na dnevnom redu Hrvatskog sabora je rasprava o državnom proračunu za 2006. godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙