FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Terzić odbija bilo kakav novi model za luku Ploče

SARAJEVO, 1. prosinca 2005. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministaraBosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je kako je neprihvatljiv bilokakav novi ugovor o statusu luke Ploče koji bi značajnije odstupao odmodela o kojemu je ranije s Hrvatskom postignuta suglasnost.
SARAJEVO, 1. prosinca 2005. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić izjavio je kako je neprihvatljiv bilo kakav novi ugovor o statusu luke Ploče koji bi značajnije odstupao od modela o kojemu je ranije s Hrvatskom postignuta suglasnost.

"Neko pojašnjenje ili tip protokola po uzoru na dogovor koji smo imali (bivši) premijer (Ivica) Račan i ja s izvjesnim manjim korekcijama mogao bi biti prihvatljiv. Drastična promjena Sporazuma o Luci Ploče mislim da ne može proći", izjavio je Terzić u intervjuu kojega je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Predsjednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader najavio je kako će Bosni i Hercegovini uskoro biti predložen novi sporazum o luci Ploče istaknuvši kako je postojeći dokument o tom pitanju "recidiv" iz razdoblja u kojemu je Hrvatska imala posebne odnose s Federacijom BiH.

U izjavi za agenciju SRNA Sanader je kazao kako će se pritom uvažavati činjenica da se 80 posto prometa ove luke odvija za potrebe tvrtki iz BiH, no isto tako će se voditi računa da su Ploče hrvatska luka i takva će i ostati.

Regirajući na tu najavu, Terzić je kazao kako pretpostavlja da hrvatski premijer kani predložiti model kojim je, primjerice, Češka rješila korištenje kapaciteta luke u Hamburgu.

Takvo rješenje, drži predsjedatelj Vijeća ministara BiH, za vlasti u Sarajevu nije prihvatljivo.

"To je naprosto neprimjenjivo. Kroz luku u Hamburgu za Češku prolazi minoran postotak roba a kroz Ploče ide 95 posto roba za BiH. Takvo rješenje ja nikada ne bih prihvatio", kazao je Terzić.

On je ponovio kako mu se čini da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Hrvatske "naprosto ne želi" sporazum o Pločama, ali ni o Neumu.

To je potkrijepio tvrdnjom kako se sada ponovo postavlja pitanje ratificiranja sporazuma o granicama što do sada nije bilo sporno.

"Projekt gradnje mosta za Pelješac preko Neumskog zaljeva jasan je odgovor hrvatske vlade svima onima koji gaje nadu da će Sporazum o Luci Ploče nekada biti proveden... Naprosto, hrvatska vlada takve aranžmane ne želi", ustvrdio je Terzić no ponovio je kako dio krivnje za sadašnje stanje snosi i Predsjedništvo BiH koje je odbilo podržati sporazum postignut s Račanovom vladom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙