FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada grada Osijeka za životno djelo glumici Giti Šerman Kopljar

OSIJEK,23. studenog(Hina) - Zlatna plaketa "Grb grada Osijeka" zaživotno djelo ove će se godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća2. prosinca, dodijeliti dugogodišnjoj glumici osječkoga Hrvatskoganarodnoga kazališta (HNK) Giti Šerman Kopljar.
OSIJEK,23. studenog(Hina) - Zlatna plaketa "Grb grada Osijeka" za životno djelo ove će se godine, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 2. prosinca, dodijeliti dugogodišnjoj glumici osječkoga Hrvatskoga narodnoga kazališta (HNK) Giti Šerman Kopljar.

U obrazloženju odluke Odbora za izbor i imenovanja, koju je nedavno poduprlo Gradsko vijeće, navodi se kako je Gita Šerman Kopljar, kao vrsna dramska glumica, operna solistica i operetna primadona, za 50 godina umjetničkog djelovanja ostvarila više od tisuću nastupa u osječkom HNK-u, gdje je prvi put nastupila 1952. u opereti "Grofica Marica", a posljednji put 2001. u predstavi "Barun Trenk".

Tijekom svoje 50-godišnje karijere, osim u kazalištu, ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, među kojima u filmovima "Djed i baka se rastaju" te "Duga mračna noć", a u kazalištu je surađivala s velikim glazbenim imenima kao što su Lav Mirski, Lovro Matačič, Željko Miler i Boris Papandopulo.

Svom kazalištu odužila se i u vrijeme Domovinskog rata, sudjelujući 1992. u jednoj od prvih produkcija na osječkoj pozornici nakon granatiranja grada, u komediji "Crkveni miš" Borislava Vujčića.

Gita Šerman Kopljar obilježila je pola stoljeća osječkoga kazališta i gotovo da u njegovoj povijesti nema imena koje bi se moglo usporediti s tragom koji je ona ostavila, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade za životno djelo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙