FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optužen trojac iz propale Međimurske štedionice

ZAGREB/ČAKOVEC, 30. studenog 2005. (Hina) - Protiv troje čelnikaMeđimurske štedionice koji su, kako se sumnja, u nekoliko godinanezakonito stekli višemilijunske iznose podignuta je optužnica zbogviše kaznenih djela iz gospodarskog kriminala, izvijestilo je danasDržavno odvjetništvo RH.
ZAGREB/ČAKOVEC, 30. studenog 2005. (Hina) - Protiv troje čelnika Međimurske štedionice koji su, kako se sumnja, u nekoliko godina nezakonito stekli višemilijunske iznose podignuta je optužnica zbog više kaznenih djela iz gospodarskog kriminala, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo RH.

Čakovečko Županijsko državno odvjetništvo protiv njih je podiglo optužnice zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Bivšeg predsjednika Nadzornog odbora i većinskog vlasnika štedionice Franju Mikca (56) policija je uhitila u lipnju, a tada je kriminalistički obrađeno još nekoliko osoba za koje se sumnjalo da su upletene u slučaj Međimurske štedionice.

Nezakonito poslovanje uzrokovalo je stečaj te štedionice, zbog čega je Državna agencija za sanaciju banaka na teret proračuna morala štedišama isplatiti oko 160 milijuna kuna osigurane štednje.

Tužiteljstvo tereti Franju Mikca da je 2002. i 2003. davao naloge blagajnicama u poslovnicama da mu isplaćuju novac, čime je protupravno pribavio oko osam milijuna kuna. Optužen je i da je tijekom 2000. u privatne svrhe koristio novac štedionice.

Bivša predsjednica Uprave štedionice Mirjana Horvat Korent (43) tereti se da je na nagovor i traženje Mikca odobrila isplatu oko dva milijuna kuna s računa štedionice na tekući račun druge osobe, iako je znala da se isplata obavlja zbog Mikcova privatnog duga. Time mu je, tvrdi tužiteljstvo, pribavila imovinska korist.

Optužena je i da je zajedno s Mikcom, od prosinca 2001. do listopada 2003., radi pribavljanja nezakonite novčane koristi za dva poduzeća iz Čakovca i jedno iz Opatije u kojima je Mikac imao udio u vlasništvu, prenosila određeni dio likvidnih novčanih sredstava štedionice.

Vlasnik štedionice i predsjednica Uprave pritom su, tvrde u tužiteljstvu, sastavljali lažne ugovore o kreditorima, a u knjigovodstvenoj evidenciji su otvarali fiktivne kreditne partije, čime su poduzećima pribavili višemilijunsku nezakonitu korist.

Predsjednica Uprave i treća osoba protiv koje je podignuta optužnica, članica Uprave Mirjana Klobučarić (43) svojim su potpisom i pečatom štedionice navodno ovjerile lažni popis dioničara. U optužnici se navodi da njih dvije od 2000., pa sve do listopada 2003. nisu vodile knjigu dionica štedionice, iako su to bile dužne.

Savjet Hrvatske narodne banke je u listopadu 2003. Međimurskoj štedionici odlučio ukinuti odobrenje za rad i pokrenuti postupak prisilne likvidacije njezinog poslovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙