FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska potrošačka udruga pronašla još hrane kontaminirane ITX-om

RIM, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Talijansko udruženje potrošačaAltroconsumo objavilo je da je pronašlo niz prehrambenih proizvoda,koji se prodaju u kartonima Tetra Paka, kontaminiranih tragovimatinte, uz mliječne proizvode za dojenčad koji su se našli na metivelikih povlačenja s polica trgovina.
RIM, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Talijansko udruženje potrošača Altroconsumo objavilo je da je pronašlo niz prehrambenih proizvoda, koji se prodaju u kartonima Tetra Paka, kontaminiranih tragovima tinte, uz mliječne proizvode za dojenčad koji su se našli na meti velikih povlačenja s polica trgovina.

Talijanska policija prošlog je tjedna zaplijenila mliječne proizvode za dojenčad švicarskog prehrambenog diva Nestle i nizozemske grupe Numico nakon što je otkriveno da sadrže tragove supstance tinte koja se koristi u postupku tiskanja Tetra Pak kartona.

Altroconsumo je objavio da su testovima pronađeni tragovi supstance tinte, isopropylthioxanthone (ITX), u devet od 25 uzoraka voćnog soka, mlijeka i vrhnja koje prodaju različiti proizvođači. Udruženje je pozvalo na povlačenje svih sumnjivih proizvoda.

Europska unija i talijanski zdravstveni stručnjaci kazali su da kemijska tvar ITX nije štetna, no Nestle je radi mjera predostrožnosti povukao iz četiri europskih zemalja, uključujući Italiju, mliječne proizvode za dojenčad.

Altroconsumo je izvijestio da je rezultate svojih testova poslao prekršajnim sucima koji istražuju slučaj oko mlijeka za dojenčad.

Tetra Pak je prošli tjedan objavio da je prestao koristiti tehnologiju tiskanja koja je dovedena u pitanje u listopadu kako bi spriječio da ijedna supstanca iz tiskanja, čak i ako nije štetna, prodre u proizvode. Dodao je da ITX nije ni na jednoj službenoj listi prepoznat kao otrovna supstanca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙