FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanska udruga potrošača: ITX-om zagađeni i sokovi

RIM, 29. studenoga 2005. (Hina/AR) - Voćni sokovi i vrhnja u tetrapakutakođer su zagađeni fiksirom za boju- ITX, objavila je u utoraktalijanska neovisna udruga za zaštitu potrošača Altroconsumo, tjedandana nakon što je tvrtka Nestle morala iz prodaje povući svoje mlijekojer je utvrđeno da je ono zagađeno štetnim sastojkom za fiksiranjeboja na tetrapaku.
RIM, 29. studenoga 2005. (Hina/AR) - Voćni sokovi i vrhnja u tetrapaku također su zagađeni fiksirom za boju- ITX, objavila je u utorak talijanska neovisna udruga za zaštitu potrošača Altroconsumo, tjedan dana nakon što je tvrtka Nestle morala iz prodaje povući svoje mlijeko jer je utvrđeno da je ono zagađeno štetnim sastojkom za fiksiranje boja na tetrapaku.

"Nije zagađeno samo mlijeko za novorođenčad u tetrapaku, već su i drugi proizvodi zagađeni sa isopropil tioxantone (ITX) sastojkom", objavila je udruga Altroconsumo na osnovi provedene laboratorijske analize na drugim proizvodima.

U 9 od 25 uzoraka pakovanja voćnog soka u tetrapaku otkrivena je prisutnost ITX sastojka. Utjecaj tog sastojka na zdravlje nije točno poznat, ali se svima koji su u dodiru s tim fiksirom preporučuje korištenje rukavica i zaštitnih naočala. ITX se obično koristi kao tiskarski fiksir kako bi tinta i boja bile otporne.

Udruga je svoje nalaze uputila tužiteljstvima u Bologni, Milanu, Parmi i Veroni koja bi trebala pokrenuti novu provjeru i zatim zapljenu proizvoda s okusom fiksira za boje.

Udruga potrošača objavila je i imena tvrtki sa zagađenim proizvodima na osnovi nalaza njihova laboratorija. Riječ je o nekim pakovanjima vrhnja za kuhanje tvrtke Parmalat, zatim voćnim sokovima od marelica tvrtki Del Monte Quality, Derby Blue, Santal Up, Skipper-Zuegg junior i Carrefour, objavila je udruga Altroconsumo.

Prema nalogu talijanskog tužiteljstva prošlog je tjedna zaplijenjena sva količina mlijeka za djecu tvornice Nestle na talijanskom tržištu koje je imalo rok valjanosti do rujna 2006. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙