FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: odbijeno prvih 200 amandmana na proračun

ZAGREB,29. studenoga(Hina) - Sukladno Vladinim najavama, saborskavećina odbila je poslijepodne prvih 200 od ukupno 304 zastupničkaamandmana na prijedlog državnog proračuna za 2006., među kojima i oneSDP-ovih te HNS-ovih zastupnika koji su tražili da se gotovo dvijemilijarde proračunskih kuna preraspodijeli u modernizaciju irekonstrukciju željeznice.
ZAGREB,29. studenoga(Hina) - Sukladno Vladinim najavama, saborska većina odbila je poslijepodne prvih 200 od ukupno 304 zastupnička amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2006., među kojima i one SDP-ovih te HNS-ovih zastupnika koji su tražili da se gotovo dvije milijarde proračunskih kuna preraspodijeli u modernizaciju i rekonstrukciju željeznice.

Odbijen je tako novčano 'najteži' amandman SDP-ovaca Mate Arlovića, Mate Gavrana i Ljubice Brdarić, koji su zahtijevali da se 650 milijuna kuna osigura za nabavu novih motornih vlakova, teretnih vagona i rakonstrukciju čvorišta i pruga.

Državni tajnik u Ministarstvu prometa Dražen Breglec kazao je da se u idućoj godini za 130 milijuna kuna povećava proračunska stavka za željeznicu, da je znatnija nabava vagona predviđena za 2007. i 2008.

Uz isto obrazloženje Breglec je odbio, a saborska većina to slijedila, više istovjetnih amandmana Alenke Košiša Čičin Šain (HNS), među inima i onaj da se 100 milijuna kuna izdvoji za ulaganje u regionalne pruge.

Nije prihvaćen ni 300 milijuna kuna 'težak' amandman Zvonimira Mršića (SDP) namijenjen remontu pruga, posebno one od Dugog Sela do Križevaca.

Oporbeni zastupnici su tražili, a saborska većina odbila, i više amandmana kojima se tražilo više novca za poticanje gradnje brodova i razvoj luka unutarnjih voda.

Odbijen je i zahtjev HNS-ovke Čičin Šain da se gotovo 200 milijuna kuna osigura za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb. "Već deset godina samo prevrćemo studije po rukama", poručila je Breglecu, ističući nužnost izgradnje terminala za razvoj najveće hrvatske zračne luke.

Na Vladin prijedlog, saborska je većina redom odbila i šest oporbenih amandmana na razdjel Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kao i amandmane kojim je oporba tražila više novca za potrebe školstva.

Odbačeni su tako amandmani kojim su manjinski zastupnici tražili više novca za tiskanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, kao i oni kojima je SDP-ova zastupnica Marija Lugarić tražila dodatni novac za usavršavanje srednjoškolskih profesora.

"Nejasno mi je zašto se smanjuje novac za usavršavanje profesora u trenutku kad se uvodi državna matura, a nadležno ministarstvo istovremeno ima dovoljno novca za uređenje vlastite zgrade", komentirala je Lugarić.

Sjednica je nastavljena odlučivanjem o stotinjak preostalih amandmana na prijedlog državnog proračuna za 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙