FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor nastavio o prijedlogu proračuna za 2006.

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski sabor danas je nastaviosinoć započetu pojedinačnu raspravu o prijedlogu državnog proračuna zaiduću godinu, a početak rasprave obilježile su kritike SDP-ovihzastupnika upućene HSP-u koji jedini od oporbenih stranaka podupireproračun.
ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski sabor danas je nastavio sinoć započetu pojedinačnu raspravu o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, a početak rasprave obilježile su kritike SDP-ovih zastupnika upućene HSP-u koji jedini od oporbenih stranaka podupire proračun.

Nakon što je Pero Kovačević (HSP) rekao da njegova stranka podupire proračun zbog Slavonije i Baranje, koja je, kaže, na koljenima i treba joj pomoći, SDP-ovci su u brojnim replikama prozivali HSP da favorizira jednu regiju, odnosno samo Osijek kojim upravlja čelnik 'pravaša' Anto Đapić, da zanemaruje ostatak Slavonije i Hrvatske.

U kritikama je prednjačio Nenad Stazić (SDP), poručujući Kovačeviću da Osijek nije cijela Slavonija, da proračun nema namjeru pomoći i ostalim slavonskim gradovima. "Da se Vlada tako brine za Osijek, brinula bi se i prošle godine kada je to tražio Glavaš, pa kada nije dobio došlo je do raskola u HDZ-u. Iz tog razloga HDZ više među svojim zastupnicima nema ni jednog gradonačelnika kako se ni bi ponovio slučaj Glavaš", kazao je.

"HSP ne zna je li oporba ili rezervna potpora Vladi", dodao je Stazić, na što mu je Kovačević odgovorio da razlog što se HSP dogovorio s HDZ-om o potpori proračunu ne leži samo u pomoći Osijeku i Slavoniji, već da iza toga treba slijediti i razvoj Dalmacije, Like i ostalih dijelova Hrvatske.

Uzvratio mu je Marin Jurjević (SDP), rekavši da se proračun ne donosi radi Slavonije, pa ni Dalmacije i Like, već radi cijele Hrvatske.

Miroslav Korenika (SDP) tvrdi da predloženi proračun nije i ne može biti razvojan kada se smanjuju sredstva za navodnjavanje, za višegodišnje nasade, okrupnjivanje zemljišta, što su, smatra, prioriteti za razvoj poljoprivrede.

Potporu proračunu najavio je nezavisni Ivo Lončar, koji smatra da "u ovim okolnostima nismo mogli dobiti bolji proračun". Ipak, i on upozorava na premala izdvajanja za poticaje u poljoprivredi, posebno za višegodišnje nasade i stočarstvo, pa je već sada od ministra financija Ivana Šukera zatražio da u rebalansu proračuna, za koji vjeruje da će biti već sredinom iduće godine, za te poticaje osigura više novca.

Predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić najavio je da je HDZ odlučio bitno smanjiti broj zastupnika koji će sudjelovati u pojedinačnoj raspravi i tako, kaže, doprinijeti njezinoj kvaliteti i učinkovitosti.

Za raspravu je prijavljeno više od 60 zastupnika, od čega 38 HDZ-ovaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙