FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 6. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BEOGRAD - Državna zajednica Srbije i Crne Gore i republike njezine članice u ponedjeljak i stvarno počinju pregovore s Europskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji su na službenoj razini otvoreni 10. listopada. Pregovori će početi u Beogradu sastankom pregovaračkog tima Europske komisije, kojega predvodi Reinhard Priebe i pregovaračkog tima SCG, na čijem je čelu ministar vanjskih poslova državne zajednice Vuk Drašković. Osim Draškovića, u pregovaračkom timu SCG su i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić te šefovi pregovaračkih timova dviju republika, potpredsjednik srbijanske vlade Miroljub Labus i crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović.

ATENA - Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ocijenio je u razgovoru objavljenom u nedjelju u grčkom dnevniku "To Vima" da ne treba postavljati "rokove i ograničenja" za pregovore o konačnom statusu Kosova. "Imamo povjerenja u Vijeće sigurnosti UN-a. Nije potrebno donositi odluke o rokovima ili o ograničenjima za pregovore, bitno je samo dobiti pozitivan rezultat", kazao je Koštunica. "Ne možemo u šest mjeseci napraviti ono što nam nije uspjelo u šest godina", dodao je. Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je 24. listopada otvaranje pregovora o konačnom statusu Kosova prema rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti iz 1999. godine, pozivajući ujedno kosovske vlasti da provode u potpunosti međunarodne demokratske norme.

PARIZ - Gotovo 1.300 automobila zapaljeno je u Francuskoj u desetoj noći nemira u siromašnim predgrađima Pariza i drugim gradovima, a 312 osoba je uhićeno, objavila je policija. Od zapaljenih automobila 554 ih je na području Pariza, dok su ostali u drugim francuskim gradovima. Prvi put nakon izbijanja nemira 27. listopada, nekoliko je automobila zapaljeno čak i u samom središtu glavnog francuskog grada. Ni pozivi na mir ni tvrdnje vlade da će policija uvesti red nisu smirili skupine mladih koji izražavaju "mržnju" prema francuskom ministru unutarnjih poslova Nicolasu Sarkozyju osjećajući se isključenima iz francuskog društva.

BREMEN - Nekoliko požara, vjerojatno podmetnih, izbilo je u noći između subote i nedjelje u četvrti njemačkog grada Bremena, gdje su gorjela vozila i jedna prazna zgrada, navela je policija. Svi incidenti su se zbili u istoj četvrti, Huchtingu, gdje do sada gotovo uopće nije zabilježen kriminal, rekao je glasnogovornik policije, prenosi AFP. On je i rekao da "nije moguće uspostaviti vezu" između onoga što se zbilo u Bremenu i požara koji već deset dana traju u Francuskoj, iako policija ne isključuje mogućnost da se radi o piromanu kojem su događaji u Francuskoj dali "dobru ideju". Nakon što su tri automobila "najvjerojatnije namjerno zapaljena", zapaljena je i jedna bivša škola, određena za rušenje.

RIM - Čelnik oporbenog talijanskog lijevog centra Romano Prodi u nedjelju je izrazio bojazan da će neredi u predgrađima, poput pariških, uskoro buknuti i u Italiji. "Samo je pitanje vremena", rekao je prodi i dodao da Italija ima najgore periferije u Europi. "Živi se dobro u malim mjestima i u središtima gradova, ali na periferijama nema integracije s imigrantima. Nezadovoljstvo i uvjeti života su strašno loši", rekao je Prodi za list Repubblica. Europski povjerenik za sigurnost, ljudska prava i pravdu Franco Frattini kaže kako je potrebna veća nazočnost Europe u zemljama s velikim imigracijama i problemima u integriranju. Talijanski ministar pravosuđa i član ksenofobične Sjeverne lige Roberto Calderoli drži da su događaji u Parizu vrh ledene sante koja bi se mogla pojaviti u Nizozemskoj i zemljama koje su imale kolonijalnu politiku i prihvatile puno imigranata.

RIM - Papa Benedikt XVI. je tijekom nedjeljnog angelusa na Trgu svetog Petra podsjetio na 40. godišnjicu Drugog vatikanskog sabora. Podsjetivši kako je 18. studenoga 1965. usvojen dokument Die Verbum, koji predstavlja "temeljni stup cijele konstrukcije koncila", Papa je kazao kako je njime dan veliki poticaj "valoriziranju Božje riječi". "Apostoli i njihovi nasljednici, biskupi, čuvari su poruke koju je Krist povjerio svojoj Crkvi, kako bi u cjelosti bila prenesena generacijama", rekao je Benedikt XVI. i naglasio kako "Crkva ne živi sama od sebe, već od evanđelja". Podsjećanjem na 40. godišnjicu Drugog vatikanskog koncila, Papa i Katolička crkva, naglašavaju valjanost donesenih dokumenata za današnjicu i sutrašnjicu.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova EU-a razmotrit će u ponedjeljak politiku unije u pogledu angažmana oko Irana nakon što je Teheran objavio odluku o nastavku nuklearnog programa, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad iznio protuizraelske opaske. Političko vodstvo unije snažno je osudilo Ahmadinedžadovu izjavu da bi Izrael trebalo "izbrisati sa zemljovida". Ministri EU-a će izraziti razočaranje zbog izjave i duboku zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Iranu i odluke o nastavku nuklearnog programa, ali neće zaprijetiti sankcijama. Teheran će upozoriti da će se unijina politika dijaloga s Iranom "stalno pomno razmatrati u svijetlu napredovanja nuklearnog i drugih pitanja". Također će pozvati Iran na ukidanje trgovinskih sankcija protiv Britanije.

KANDAHAR - Duhovni šef talibana, mula Muhamed Omar pozvao je muslimane cijelog svijeta da se "ujedine i priključe svetom ratu protiv američkih osvajača" u Afganistanu i Iraku, u izjavi prigodom završetka svetog mjeseca ramazana. "Ovih svetih dana pozivam muslimansku naciju u Afganistanu da se ne obeshrabri te da se ujedini i pristupi svetom ratu protiv američkih osvajača", rekao je mula Omar u nedjelju. Mula Omar je u bijegu nakon pada talibanskog režima, kojeg je s vlasti svrgnula vojna koalicija pod američkim zapovjedništvom nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. u SAD-u. "Intenzivirati ćemo napade na osvajače. Pobjeda je blizu. Muslimanska nacija bi trebala posvetiti svoj život, novac i djela svetom ratu", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙