FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen 17. svjetski festival animiranog filma

ZAGREB, 30. listopada 2005. (Hina) - Dodjelom nagrada i priznanjavečeras je u zagrebačkom kinu Tuškanac završio 17. svjetski festivalanimiranog filma koji je ove godine bio posvećen dugometražnom filmu.
ZAGREB, 30. listopada 2005. (Hina) - Dodjelom nagrada i priznanja večeras je u zagrebačkom kinu Tuškanac završio 17. svjetski festival animiranog filma koji je ove godine bio posvećen dugometražnom filmu.

Veliku nagradu Festivala dobio je film "Nevolje dječaka Terkela" danskog autora Thorbjorna Christoffersena i prijatelja. Nagrada se sastoji od mramornog znaka u obliku slova Z, diplome i predsjedanja Animafestom 2007.

U obrazloženju se navodi da je film nagrađen kao cjelovito filmsko djelo koje ironizirajući političku korektnost duhovito oživljava svijet modernih tinejdžera čija se svakodnevica pretvara u sate strave kao posljedicu društvene hipokrizije.

Nagrada Zlatni Zagreb (posebna nagrada za iskazanu kreativnost za film u europskoj produkciji) dobio je film "Kvart" mađarskog autora Arona Gaudera. Uz Zlatnik s motivom Zagreba autor je dobio i otkupnu nagradu za film u iznosu od 5000 eura.

Posebno priznanje Festivala dobili su japanski autor Kihachiro Kawamoto za film "Knjiga mrtvih" te američki autor Bill Plympton za film "Hair High".

Priznanje je dobio i film "Među trnjem" švedskih autora Uzija i Llote Geffenblad.

Ove godine dodijeljene su nagrada i priznanja za najbolje sinhroniziranu ulogu na hrvatski jezik u animiranom filmu prikazanom u razdoblju od 2003. do 2005. godine. Nagradu je dobio Božidar Alić za sinhronizaciju uloge Merlin u filmu "Potraga za Nemom" u distribuciji Continental filma. Posebno priznanje za sinhronizaciju dobili su Lela Margitić za ulogu gospođe Kajbuš u filmu "Pobuna na farmi" u distribuciji Continental filma, te Pero Juričić za ulogu kralja Harolda u filmu "Shrek 2" u distribuciji Blitz film i video.

Večeras su dodijeljena i specijalna priznanja hrvatskog ogranka Asife, međunarodne udruge za animaciju. Hrvatska Asifa ove je godine dodijelila specijalno priznanje Fadilu Hadžiću za pokretanje animacije u Hrvatskoj 1950. godine za film "Veliki miting".

Animafest se održao u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, a potpomogli su ga financijski Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙