FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: počelo suđenje optuženima za zločine u Zvorniku

BEOGRAD,28. studenoga 2005.(Hina) - U Specijalnom sudu za ratne zločineu Beogradu u ponedjeljak je počelo suđenje šestorici pripadnikaTeritorijalne obrane Zvornika i paravojne postrojbe "Žute ose",optuženima za ratne zločine, ubojstvo najmanje 22 i protjerivanje1.822 muslimanska civila iz zvorničke općine 1992. godine.
BEOGRAD,28. studenoga 2005.(Hina) - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak je počelo suđenje šestorici pripadnika Teritorijalne obrane Zvornika i paravojne postrojbe "Žute ose", optuženima za ratne zločine, ubojstvo najmanje 22 i protjerivanje 1.822 muslimanska civila iz zvorničke općine 1992. godine.

Optuženi su Branko Grujić (61), nekadašnji predsjednik zvorničke "privremene vlade", te pripadnici "Žute ose" Branko Popović (57), Dragan Slavković (43), Ivan Korać (33), Siniša Filipović (31) i Dragutin Dragičević (35), dok je protiv Duška Vučkovića (42), koji je iznenada umro u Centralnom zatvoru u Beogradu 20. studenoga, postupak obustavljen.

Prvog dana suđenja, svoju obranu iznio je prvooptuženi Grujić koji je kazao da nije kriv i da nije znao da su tijekom svibnja 1992. godine, na lokalitetima "Ciglana" i poljoprivredno dobro "Ekonomija" kod Zvornika, pripadnici "Žutih osa" ubili dvojicu i zlostavljali 24 zatvorenika muslimanske nacionalnosti.

"Ništa nisam čuo o tome. Vlada s time nije imala veze. Saznao sam da se ljudi privode i saslušavaju u zgradi SUP-a u Zvorniku, ali nisam se miješao u rad suda i policije", kazao je Grujić. On je također opovrgnuo da je s drugooptuženim Popovićem i članom Kriznog štaba u Zvorniku Jovom Mijatovićem, protiv kojega se vodi poseban postupak, u lipnju 1992. godine naredio i proveo prisilno iseljavanje 1649 Bošnjaka iz sela Kozluk i 173 iz Skočića u Mađarsku, tvrdeći da je iseljavanjem Bošnjaka rukovodio Željko Ražnatović Arkan.

Optuženi se terete i za fizičko i seksualno zlostavljanje 163 Bošnjaka iz sela Divica u svibnju i lipnju 1992. godine u Domu kulture u selu Čelopek kod Zvornika i za ubojstvo 19 osoba.

To je prvi slučaj koji je Haški sud prepustio srbijanskom pravosuđu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙