FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 28. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

POSTOJNA - Jedanaest putnika ozlijeđeno je, od čega četiri teže, u prometnoj nesreći hrvatskog autobusa do koje je došlo u ponedjeljak rano ujutro, u dva sata, na regionalnoj cesti Knežak - Iriska Bistrica. Kako je rečeno na konferenciji za tisak PU Postojna, prema do sada prikupljenim informacijama, u autobusu riječkih registarskih oznaka, koji je vozio na relaciji Muenchen-Rijeka, bilo je 30 putnika. Ozlijeđeno ih je 11, a svi osim jednoga su hrvatski državljani. Nakon ukazane liječničke pomoći na mjestu nesreće, devet ih je upućeno u bolnicu u Izoli, dva u Ljubljanu. U međuvremenu je sedam lakše ozlijeđenih otpušteno, dok je četvero zbog težine ozljeda zadržano na daljem liječenju. Do nesreće je došlo zbog neprilagođene brzine autobusa na cesti na kojoj se upravo počeo hvatati snijeg.

BRUXELLES - Pregovori Hrvatske s EU-om odvijaju se u dobrom pravcu i dobrom dinamikom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak nakon međuvladine konferencije o pristupanju između RH i EU. Ova međuvladina konferencija o pristupanju, prva nakon otvaranja pregovora, održana je na razini zamjenika voditelja izaslanstava. Europska komisija je, rekao je Drobnjak, podsjetila na obvezu Hrvatske da u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Na ovoj konferenciji, dodao je, usvojeni su postupci u pregovaranju i organizacija pregovora te program screeninga, dubinske analize usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za razdoblje do 31. ožujka iduće godine.

ZAGREB - Irski premijer Bertie Ahern boravit će u utorak u službenom posjetu Hrvatskoj na poziv svog domaćina, predsjednika Vlade RH Ive Sanadera. Ahern će razgovarati sa Sanaderom i drugim visokim hrvatskim dužnosnicima o početku pregovora Hrvatske i Europske unije te o tome koliko Irska Hrvatskoj može pomoći u približavanju Uniji.

BEČ - Glavna konferencija Organizacije UN-a za industrijski razvitak (UNIDO) počela je u ponedjeljak u Austrija Centru u Beču 11. zasjedanje na kojem sudjeluje oko 800 sudionika iz 171 države članice, među njima i Hrvatske. Otvarajući konferenciju, austrijski predsjednik Hainz Fischer naglasio je da će početkom 2006. godine UNIDO obilježiti 40 godina svojeg uspješnog djelovanja. Glavni direktor UNIDO-a Carlos Magarinos je govoreći o dosadašnjem radu istaknuo uspješnost prestrukturiranja UNIDO-a i među ostalim naveo da su usluge tehničke pomoći zemljama u razvoju i nerazvijenima, posebice afričkim, porasle za 60 posto.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da su parlamentarni izbori u Čečeniji, održani u nedjelju, završili proces ponovne uspostave ustavnog poretka u toj republici, javile su ruske novinske agencije. "Izbori su okončanje pravnog procesa za ponovnu uspostavu ustavnog poretka u toj republici", rekao je Putin na sastanku s članovima vlade u Moskvi, a prenio je Interfax. "U Čečeniji se dogodio važan unutarnjopolitički događaj - izbor legalnog predstavničkog organa vlasti, a to je parlament", kazao je ruski predsjednik. On je rekao da su stanovnici Čečenije svojim izlaskom na izbore pokazali političku zrelost kao i to da ih nitko ne može zastrašiti.

ZAGREB - Osamdeset kilometara dugačka toksična mrlja, koja teče kineskom rijekom Songhua prema Rusiji, doći će do rijeke Amur na ruskom dalekom istoku u roku od dva do tri dana, javile su u ponedjeljak ruske novinske agencije. Koncentracija kemikalija u rijeci Amur na dalekom istoku Rusije, kojoj prijeti zagađenje zbog toksične mrlje iz Kine, ni u najgorem scenariju neće trostruko premašiti maksimalne dopuštene razine koncentracije. Prema podacima ministarstva oko 70 gradova i sela ili više od milijun ljudi moglo bi biti pogođeno zagađenjem.

BEOGRAD - Skupština Srbije prihvatila je u ponedjeljak proračun za 2006. godinu čiji prihodi bi trebali iznositi oko pet i pol milijardi eura, a rashodi oko pet milijardi eura. Proračunom za iduću godinu planirano je smanjenje javne potrošnje za oko 1,3 posto bruto društvenog proizvoda. Proračun predviđa i znatno smanjenje subvencija javnim poduzećima, kako bi proces privatizacije bio završen do kraja iduće godine, a smanjeno je i izdvajanje za državnu Radio-televiziju Srbije, s obzirom na to da se od 1. prosinca uvodi obavezna televizijska pretplata. Prihodi od privatizacije, kako je planirano, trebali bi iznositi oko tri i pol milijarde eura, a krediti od Svjetske banke i Europske unije očekuju se u iznosu od oko 750 milijuna eura. U razvojnom dijelu proračuna predviđeno je tri puta veće izdvajanje za stambene kredite građana i izvozne kredite, te dva puta veći iznos za regionalni razvoj.

PODGORICA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek doputovao je u ponedjeljak u prvi službeni posjet Crnoj Gori na poziv crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića. Dvojica predsjednika razgovarala su prvo u novoj predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju a u Podgorici, ispred zgrade parlamenta, Drnovšeka je dočekala skupina demonstranata. Vujanovićev ured je priopćio da je posjet predsjednika Drnovšeka potvrda dobrih odnosa dviju država i da je u funkciji poticanja još bolje suradnje. Dok su u Podgorici trajali razgovori predsjednika Drnovšeka s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem, ispred zgrade parlamenta, unatoč policijskoj zabrani, okupilo se 50-ak pristaša Srpske narodne stranke (SNP) koji su s prosvjednog skupa Janezu Drnovšeku poručili da zbog stajališta o uvjetnoj neovisnosti Kosova nije dobrodošao u Crnu Goru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙