FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Amerikanac uhićen tijekom studiranja islama u Saudijskoj Arabiji osuđen je u utorak za planiranje atentata na američkog predsjednika Georgea Busha. Porota u gradu Alexandria u saveznoj državi Virdžiniji proglasila je Ahmeda Omara Abu Alia (24) krivim po svih devet točaka optužnice na kraju suđenja koje je trajalo dva i pol tjedna. Optužba ga tereti za planiranje ubojstva predsjednika SAD, planiranje otmica zrakoplova i materijalnu potporu al-Qaedi. Jedan od branitelja najavio je da će se obrana žaliti na presudu. Abu Ali uhićen je u Saudijskoj Arabiji 2003. i tamo je bio pritvoren do veljače ove godine, kada je izručen i osuđen u SAD-u. Američki tužitelji tvrdili su da je u Saudijskoj Arabiji priznao kako je s pripadnicima al-Qaede planirao ubiti Busha, no Abu Ali je ustrajao da je priznanje iznuđeno zlostavljanjem. Izricanje kazne najavljeno je za 17. veljače.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u utorak navečer da bi uskoro mogli biti zadovoljeni uvjeti za smanjenje američkih snaga u Iraku. "Predsjednik je rekao da ćemo razmotriti smanjenje naših snaga čim iračke snage budu spremne i mislim da će taj trenutak doći uskoro, kako Iračani budu sve više u stanju preuzimati brigu za sigurnost vlastite budućnosti", rekla je Rice za Fox News. U Iraku je trenutačno razmješteno 159.000 američkih vojnika. Izbori predviđeni za 15. prosinca trebali bi na vlast dovesti prvu demokratski izabranu vladu u toj zemlji od rušenja režima bivšeg predsjednika Sadama Huseina u travnju 2003. godine. Nakon izbora, broj američkih vojnika trebao bi pasti na 138.000, objavio je Pentagon.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će u četvrtak i petak na sastanku predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropske inicijative u slovačkome gradu Pieštanyma. Sastanak premijera u Pieštanyma održat će se nakon gospodarskog foruma na kojem će 23. i 24. studenoga u Bratislavi sudjelovati ministri gospodarstva zemalja SEI-ja. Srednjoeuropska inicijativa nastala je u srednjoj i istočnoj Europi nakon pada komunističkoga sustava, a utemeljile su je Austrija, Italija, Mađarska i tadašnja SFR Jugoslavija 1989. Republika Hrvatska je od 1992. članica Srednjoeuropske inicijative, regionalnog foruma koji okuplja 17 država članica i čije su aktivnosti usmjerene na područje suradnje država članica, sudjelovanje članica u procesu europskog integriranja i potporu gospodarskoj tranziciji.

LJUBLJANA - Slovenska vlada u četvrtak će na redovnoj sjednici raspravljati o tome kako odgovoriti na arbitražni postupak u vezi neisporučene struje iz nuklearke Krško što ga je pred međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova pokrenuo HEP, piše u srijedu ljubljansko "Delo". Ministar gospodarstva Andrej Vizjak prošlog je tjedna najavio da će predložiti imenovanje ekspertne skupine od 12 stručnjaka, pravnika, financijskih eksperata i nuklearnih fizičara koji će se baviti pitanjem arbitraže. Arbitražni postupak Sloveniju će stajati najmanje milijun eura, no ne bude li spor riješen u korist HEP-a, troškove će morati snositi hrvatska strana koja zahtijeva nešto više od 31 milijun eura za neisporučenu struju iz nuklearke od ratifikacije međudržavnog sporazuma o nuklearki u 2002. godini do ponovnog početka isporuka struje HEP-u u travnju 2003. godine, navodi list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙