FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: prvi biotehnološki park

VARAŽDIN, 25. studenog 2005. (Hina) Između Grada Varaždina iBiotehnološkog parka Varaždin d.o.o. danas su potpisani ugovori oizgradnji prvog biotehnološkog parka u Hrvatskoj, jednog odnajmodernijih u Europi.
VARAŽDIN, 25. studenog 2005. (Hina) Između Grada Varaždina i Biotehnološkog parka Varaždin d.o.o. danas su potpisani ugovori o izgradnji prvog biotehnološkog parka u Hrvatskoj, jednog od najmodernijih u Europi.

Na oko 770.000 četvornih metara izgradit će se nekoliko velikih biotehnoloških i farmaceutskih postrojenja, uz prateće odjele za istraživanje i razvoj, u kojima će se proizvoditi lijekovi i cjepiva po najvišim europskim i svjetskim standardima.

Kako je rečeno, postrojenja koja će se graditi u Varaždinu poštovat će sve najviše europske i svjetske ekološke standarde, uz obaveznu suglasnost EMEA (Europska agencija za lijekove) i FDA (Ured za hrane i lijekove SAD-a), a i sam proces proizvodnje i istraživanja bit će na najvišoj mogućoj tehnološkoj razini.

Ugovore su potpisali Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, i Petar Thuer, član uprave društva Biotehnološki park Varaždin.

Grad Varaždin obvezuje se investitoru ustupiti pravo građenja na rok od 99 godina na lokaciji Brezje, a uz naknadu, koju će plaćati gradu Varaždinu, korisnik se obvezuje zemljište o svom trošku komunalno opremiti i izgraditi svu infrastrukturu, dok je obveza grada omogućiti priključke na postojeću infrastrukturu te izgraditi dio infrastrukture do granice same parcele.

Rok za izgradnju biotehnološkog parka je sedam godina, a predviđa se otvaranje tisuću novih radnih mjesta, od čega 60 posto za visoki stručni kadar. Zbog toga će se, u suradnji s investitorima, u samom Biotehnološkom parku formirati, odnosno prilagoditi postojeći, školski sustav u smislu osnivanja visokoškolskih ustanova koje će obrazovati potrebne kadrove.

Slični parkovi postoje u Engleskoj, Njemačkoj i Americi, a varaždinski će biti prvi te vrste u jugoistočnoj Europi, a cilj je biotehnološkog parka ojačati određenu regiju i cijelu Hrvatsku za tržišno natjecanje s drugim EU i susjednim zemljama u privlačenju biotehnološke industrije, kao i stvaranje najmodernijeg kompleksa za biotehnološka istraživanja prilagođena međunarodnim standardima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙