FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Državni tajnik Raboteg s Trojkom obrambenih ministara EU-a

BRUXELLES, 21. studenog 2005. (Hina) - Trojka ministara obraneEuropske unije (EU) izvijestila je predstavnike četiriju zemalja,kandidatkinja za EU i zemalja koje su članica NATO-a, ali su izvanEU-a, o sastanku 25 ministara europskih ministara obrane, održanom uponedjeljak u Bruxellesu.
BRUXELLES, 21. studenog 2005. (Hina) - Trojka ministara obrane Europske unije (EU) izvijestila je predstavnike četiriju zemalja, kandidatkinja za EU i zemalja koje su članica NATO-a, ali su izvan EU-a, o sastanku 25 ministara europskih ministara obrane, održanom u ponedjeljak u Bruxellesu.

Hrvatsku je na tom sastanku predstavljao državni tajnik u Ministarstvu obrane Mato Raboteg.

Na sastanku s Trojkom EU-a bili su i predstavnici Turske, Norveške i Islanda.

Glavna tema sastanka ministara obrane bila je liberalizacija tržišta vojne opreme. Ministri obrane potpisali su pravno neobvezujući dokument u kojem su istaknuli da će otvoriti svoju vojnu industriju povećanoj prekograničnoj konkurenciji.

Državni tajnik Raboteg rekao je da je na sastanku iznio neke od hrvatskih programa opremanja vojnih snaga, među njima i razvoj oklopnog vozila, što je interesantno i za neke članice EU-a jer je za taj program potrebno strateško partnerstvo s nekim od njihovih velikih poduzeća.

"Mi ćemo uskoro donijeti odluku koji je to strateški partner s kojim ćemo razvijati naše oklopno vozilo", rekao je Raboteg.

Dodao je da će se pri tom voditi računa o sudjelovanju hrvatske industrije, što je jedan od načina pomoći razvoju domaćeg gospodarstva.

Hrvatska je na sastanku izrazila spremnost pridonijeti razvoju borbenih skupina EU-a.

Hrvatske će snage kroz približavanje NATO-u, provodeći planirane reforme oružanih snaga, postati kompatibilne s NATO-ovim, a time i s europskim snagama. Te reforme predviđaju da će 2009. godine Hrvatska imati 16.000 djelatnih vojnih osoba i 2000 civilnih djelatnika te puno bolju strukturu troškova, u kojoj će puno veći dio sredstava nego dosad, ići za modernizaciju i opremanje vojske.

Ministri obrane EU-a razgovarali su u ponedjeljak i o stanju u BiH, u kojoj EU predvodi mirovnu operaciju ALTEA. Prema riječima državnog tajnika Rabotega, dosadašnja misija je ocijenjena vrlo uspješnom i bit će nastavljena i sljedeće godine pod vodstvom EU-a.

EU je prošle godine preuzeo tu misiju od snaga NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙