FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige o Hitleru i Staljinu te Castru

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Prijevodi dviju knjiga "Diktatori -Hitlerova Njemačka i Staljinova Rusija" i "Stvarni Fidel Castro", prvabiografija na hrvatskom jeziku o tom revolucionaru i državniku,predstavljene su danas u Zagrebu, u izdanju zagrebačke nakladničkekuće Ljevak.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Prijevodi dviju knjiga "Diktatori - Hitlerova Njemačka i Staljinova Rusija" i "Stvarni Fidel Castro", prva biografija na hrvatskom jeziku o tom revolucionaru i državniku, predstavljene su danas u Zagrebu, u izdanju zagrebačke nakladničke kuće Ljevak.

Britanski povjesničar Richard Overy u knjizi "Diktatori" analitički uspoređuje Hitlerov i Staljinov totalitarni režim i istražuje ustroj diktature i njezino djelovanje, od stranačke države, preko kulta ličnosti, strahovlade i dirigirane ekonomije do kulturne i rasne politike.

Autor kroz 14 poglavlja na gotovo 850 stranica uspoređuje dva sustava po načinu kulture, radu tajnih policija, gospodarstvu i odnošenju stanovništva prema tim okolnostima, rekao je Tvrtko Jakovina s Odsjeka za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta. No, zbog različitih ideologija i ustroja zemalja sličnosti ubrzo nestaju, dodao je Jakovina.

U knjizi se opisuje kako su Hitler i Staljin došli na vlast i iznose detalji iz njihova osobnoga života. Obojica su imala teško djetinjstvo, bili su bliski s majkom i zlostavljao ih je otac. No, Staljin je bio puno ciničniji i hladnokrvniji, a Hitler je, čini se, stalno bio u celibatu.

Overy je autor više naslova na temu Drugoga svjetskog rata, a vezano uz njegovu novu knjigu struka je suglasna da nije riječ o još jednom naslovu na tu temu, već da se njome donose nove činjenice, rekla je urednica knjige Nada Brnardić.

Knjigu "Stvarni Fidel Castro" (383 str.) napisao je britanski veleposlanik na Kubi početkom 90-ih Leycester Coltman. U njoj iznosi događaje iz Castrova uzbudljivog života i pokazuje kako se njegov osobni karakter razlikuje od slike u javnosti.

Zanimljivo je da je autor umro mjesec dana nakon što je 2003. napisao knjigu.

Coltman opisuje Castrov život od djetinjstva i školovanja do buntovništva, djelovanja u zatvoru, prijateljevanja s Che Guevarom, gerilske borbe i dolaska na vlast, kazao je urednik knjige Kristijan Vujičić.

Castro je bio jako dobar komunikator koji je shvatio bit medija, a zanimljivo je da u početku nije bio komunist nego antiamerikanist, dodao je.

"Teško je utvrditi jesu li to autorove simpatije prema Castru, budući da je prepoznao sve njegove karakteristike i napisao strahovito objektivnu biografiju", kazao je Jakovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙