FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska-EU: Nastavljen screening za poglavlje obrazovanja i kulture

BRUXELLES, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je u srijedu uBruxellesu nastavila screening, analitički pregled usklađenosti svogzakonodavstva s europskim, za poglavlje obrazovanja i kulture, jednood 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će se pregovaratitijekom pristupnih pregovora.
BRUXELLES, 26. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska je u srijedu u Bruxellesu nastavila screening, analitički pregled usklađenosti svog zakonodavstva s europskim, za poglavlje obrazovanja i kulture, jedno od 35 poglavlja europske pravne stečevine o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

"Otvoren je prvi eksplanatorni dio screeninga koji se odnosi na područje obrazovanja i kulture, na kojem nam je predstavljena politika u obrazovanju koja se razvijala u proteklih 30 godina u Europskoj uniji, program za mlade i kulturna politika u EU, te program koji na ovim područjima postoje u EU", kazao je voditelj radne skupina za kulturu Pero Lučin.

Uz već postojeće programa na ovim područjima Socrates (za obrazovanje) i Leonardo da Vinci (za strukovno obrazovanje), predstavljen je i novi program integrirani program za cjeloživotno učenje koji bi trebao krenuti 2006. ili 2007. godine, objasnio je Lučin. Taj će novi program o cjeloživotnom učenju biti decentraliziran i odvijat će se na nacionalnim razinama, pa za njega, kako je kazao Lučin , treba stvoriti strukturu koja će njime upravljati .

"Jedna od centralnih zadaća u sljedeće dvije godine će biti osnivanje Agencije za cjeloživotno učenje i optimizacija njezine učinkovitosti, jer ćemo na taj način povući sredstva iz EU-a", rekao je Petar Turčinović, dodajući da je Turska već osnovala takvu agenciju.

Program cjeloživotnog učenja unutar EU-a dobiva puno veću podršku od očekivane i taj se program smatra bazičnim za edukaciju, dodao je Turčinović.

Na prvom eksplanatornom sastanku predstavnici Europske komisije objašnjavali su članovima hrvatske i turske radne skupine to poglavlja acquis communautairea, europske pravne stečevine.

Hrvatska i Turska, s kojima je EU isti dan, 3. listopada, otvorila pregovore, zajedno će započinjati postupak screeninga na prvim uvodnim sastancima za svako poglavlja, ali se kasnije taj postupak razdvaja.

Hrvatsku radnu skupinu za kulturu i obrazovanje čini 28 stručnjaka . Hrvatski pregovarači očekuju da će poglavlje kulture i obrazovanja biti jedno od lakših poglavlja, a najvažnija zadaća će biti povećati kulturu obrazovanja u Hrvatskoj.

Hrvatska ima samo 7 posto visokoobrazovanog stanovništva, dok ga Slovenija primjerice ima 15 a Finska 30 posto.

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu i sport Jan Figel u razgovoru za Hrvatsku televiziju ocijenio je da je Hrvatska kao zemlja kandidat u mnogo povoljnijem položaju za sudjelovanje u programima EU-a.

Hrvatska je, rekao je Figel, započela s reformama povezanim s bolonjskim procesom, aktivirala je i neke druge programa, a mora se i dublje uključiti u program cjeloživotnog obrazovanja, te u suradnji na području zaštite europskog kulturnog nasljedja.

Screening o poglavlju kulture i obrazovanja nastavlja se 17. studenoga u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙