FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završetak operacije "čelična zavjesa" na sirijskoj granici

BAGDAD, 22. studenog 2005. (Hina/AFP) - Američko zapovjedništvoobjavilo je u utorak navečer da je završena operacija "čeličnazavjesa" koja je pokrenuta početkom mjeseca blizu sirijske granice,"glavne prometnice opskrbe pobunjenika u Iraku", prema američkomvojnom priopćenju.
BAGDAD, 22. studenog 2005. (Hina/AFP) - Američko zapovjedništvo objavilo je u utorak navečer da je završena operacija "čelična zavjesa" koja je pokrenuta početkom mjeseca blizu sirijske granice, "glavne prometnice opskrbe pobunjenika u Iraku", prema američkom vojnom priopćenju.

Tijekom operacije pokrenute 5. studenoga u dolini Eufrata ubijeno je 10 marinaca u borbama kao i 139 pobunjenika, a uhićeno je 256 osumnjičenih.

Iračka vojska je prvi puta sudjelovala u velikoj operaciji s tisuću ljudi, a s američke strane je angažirano 2.500 ljudi.

Tijekom 17 dana operacije pokušalo se spriječiti članove terorističke mreže al-Qaida da djeluju u dolini Eufrata i zapadnoj pokrajini Al-Anbar, ističe se u američkom priopćenju.

Ta operacija otvorila je put stalnoj nazočnosti iračke vojske u toj regiji i stvoreni su uvjeti kako bi birači mogli do birališta 15. prosinca, navodi se u priopćenju.

Američko zapovjedništvo navodi da je utvrđeno da preko porozne iračko-sirijske granica vodi glavni put kojim pobunjenicima u Iraku stižu ljudi, oprema i novac.

General Abdel Aziz Mohamed Jasem, šef vojnih operacija iračkog ministarstva obrane, rekao je u nedjelju da je operacija "čelična zavjesa" postigla sve svoje ciljeve. "Jedan od njih bila je izolacija terorističkih organizacija i njihovo udaljavanje od civilnih zona, što smo uspjeli ostvariti", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙