FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri svjetskih trgovinskih sila usredotočeni na zemlje u razvoju

ŽENEVA, 9. studenog 2005. (Hina/AP) - Ministri svjetskih trgovinskihsila usredotočili su se u srijedu na potrebe zemalja u razvoju budućisu smanjena očekivanja u pogledu postizanja dalekosežnog sporazuma oliberalizaciji svjetske trgovine u prosincu.
ŽENEVA, 9. studenog 2005. (Hina/AP) - Ministri svjetskih trgovinskih sila usredotočili su se u srijedu na potrebe zemalja u razvoju budući su smanjena očekivanja u pogledu postizanja dalekosežnog sporazuma o liberalizaciji svjetske trgovine u prosincu.

Premda je nešto napretka zabilježeno u grozničavom rasporedu pregovora u posljednjem trenu diljem Europe, vodeći svjetski trgovinski dužnosnici ustvrdili su da je ostalo premalo vremena za premošćivanje njihovih razlika pred sastanak u prosincu u Hong Kongu i da bi se drugi globalni trgovinski sastanak na vrhu možda trebao sazvati za početak iduće godine.

"Postoji jasna sklonost velike većine da se pomire očekivanja", kazao je europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson.

Nastavljena neslaganja oko trgovine poljoprivrednim proizvodima i tržišnog pristupa za industrijske robe koče pregovore pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO) pred sastanak u prosincu u Hong Kongu, koji ima za cilj riješiti mnoga od pitanja koja zaustavljaju tekući krug svjetskih trgovinskih pregovora započet u Dohi, glavnom gradu Katara, u 2001.

Članice WTO-a, kojih je ukupno 148, možda će se morati sastati početkom iduće godine budući se ne čini vjerojatnim postizanje napretka kojemu su se nadale, kazao je indijski ministar trgovine Kamal Nath.

Ministri se još nadaju da će se izbjeći slični neuspjeh s kojim su se suočili na posljednjem ministarskom sastanku WTO-a u Cancunu u Meksiku 2003. Taj je sastanak propao zbog neslaganja i svađa, paralizirajući globalno trgovinsko tijelo mjesecima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙