FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat: Muslimanskoj braći još 13 zastupničkih mjesta

ZAREB/KAIRO, 21. studenog 2005. (Hina - Muslimanska braća potvrdila suda je već u prvom krugu druge faze parlamentarnih izbora u Egiptuosvojeno još 13 zastupničkih mjesta, čime se ta stranka, uz 34 mjestaiz prve faze glasovanja, već sada nametnula kao vodeća oporbenastranka, objavili su njezini čelnici, a prenijele agencije.
ZAREB/KAIRO, 21. studenog 2005. (Hina - Muslimanska braća potvrdila su da je već u prvom krugu druge faze parlamentarnih izbora u Egiptu osvojeno još 13 zastupničkih mjesta, čime se ta stranka, uz 34 mjesta iz prve faze glasovanja, već sada nametnula kao vodeća oporbena stranka, objavili su njezini čelnici, a prenijele agencije.

Essam al-Eryane, glasnogovornik islamskog bratstva, koje je zabranjeno ali ga se tolerira, izjavio je da su kandidati njegova pokreta osvojili 13 mjesta, oslanjajući se na rezultate koje su priopćili egipatski suci nakon prebrojavanja glasova u nedjelju, javlja agencija France presse.

Policija je tijekom izbora i prije glasovanja u nedjelju uhitila oko 470 aktivista stranke a očevici tvrde da su pripadnici policije i neke naoružane skupine blokirali birališta u nekim dijelovima koji su poznati kao uporišta Braće, javlja agencija Reuters.

Braća su službeno zabranjena od 1954. godine pa su se njezini kandidati natjecali kao "nezavisni" a njihov je uspjeh dosad najveći i stvara od njih najjaču oporbenu snagu vladajućoj Nacionalnoj demokratskoj stranci (NDP).

S 47 osiguranih mjesta, Muslimanska braća već su premašila povijesni rezultat od 36 zastupnika koji su postigli 1987., a utrostručili su rezultat s parlamentarnih izbora 2000.

Al-Eryane je najavio da je za drugi krug izbora, zakazan za sljedeću subotu, u igri 35 kandidata bratstva, koji se službeno predstavljaju kao nezavisni.

Promatračke skupine objavile su da su pristaše NDP-a zastrašivale birače u nedjelju, te da je jedan aktivist Braće u Aleksandriji bio pretučen.

Sjedinjene Države pozivaju Egipat da dopusti više političkih sloboda ali istodobno podržavaju zabranu islamskog bratstva, jer se taj pokret protivi američkoj politici na Bliskom istoku.

Muslimanska braća žele više političke slobode i punu primjenu islamskog prava u Egiptu. Pokret je 1928. godine osnovao osnovnoškolski učitelj Hasan al-Banna. Bratstvo je ubrzo preraslo u jednu od vodećih političkih oporbenih skupina, vodeći oštru kampanju protiv društvene nepravde i britanske imperijalističke vladavine, te promičući koncepciju islama koja bi obnovila pokidane veze između tradicije i modernizma.

Muslimanska braća su u više navrata bila zabranjivana, a posljednji put 1954. godine i ta je zabrana i dalje na snazi. Te je godine Abdul Munim Abdul Rauf, jedan od aktivista Braće, pokušao atentat na predsjednika Nasera. Pogubljen je zajedno s još petoricom svojih istomišljenika. Uhićeno ih je oko četiri tisuće a više tisuća ih je prebjeglo u Siriju, Saudijsku Arabiju, Jordan i Libanon.

Muslimanska braća su također tražila uvođenje šarijatskog zakona.

Njihov slogan je: "Alah je naš cilj. Prorok je naš vođa. Kuran je naš zakon. Džihad je naš put. Umrijeti za Alaha je naša najveća nada".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙