FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egiptu će biti vraćeno više od 100 antikviteta

KAIRO, 17. studenog 2005. (Hina/AFP) - Egiptu će iz SAD-a, Kanade iNjemačke biti vraćeno više od 100 antikviteta ilegalno iznesenih izzemlje, javlja u četvrtak egipatska novinska agencija Mena.
KAIRO, 17. studenog 2005. (Hina/AFP) - Egiptu će iz SAD-a, Kanade i Njemačke biti vraćeno više od 100 antikviteta ilegalno iznesenih iz zemlje, javlja u četvrtak egipatska novinska agencija Mena.

Ti su predmeti povezani s najvećom aferom nedopuštene trgovine koja se ikada našla na sudu u Egiptu, nakon koje je sedam osoba u kolovozu osuđeno na teške zatvorske kazne, kazao je glavni tajnik Visokog vijeća za egipatske starine (CSAE) Zahi Hawwas.

Neke starine uočili su članovi CSAE na Internet stranicama svjetskih aukcijskih kuća, dodao je Hawwas.

Faraonske predmete koje će vratiti Njemačka uočila je policija te zemlje a bili su namijenjeni kupcu u SAD-u.

Stotinjak starina bit će tako vraćeno iz SAD-a, gdje su uočene pri dolasku u zračnu luku San Francisca, ili Kanade, gdje su neki komadi uočeni na dražbi, dodaje Mena.

Ta djela dio su stotinjak drugih preprodavanih posredstvom "Faruka al-Chaera i Mohammada al-Chaera, optuženih u velikoj aferi antikviteta", istaknuo je Hawwas.

Mohammad Al-Chaer, trgovac antikvitetima, osuđen je na 55 godina zatvora zbog trgovine antikvitetima, korupcije i poticanja dužnosnika u odjelu za antikvitete na krivotvorenje dokumenata.

Faruk Al-Chaer, trgovac antikvitetima i rođak prvooptuženog, osuđen je na 42 godine zatvora zbog nezakonitog posjedovanja antikviteta i preprodaje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙