FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva i Tokio priznaju da Kurili štete razmjeni

TOKIO, 21. studenog 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik VladimirPutin u ponedjeljak je u Tokiju priznao da činjenica da nema sporazumao spornim Kurilskim otocima nanosi štetu ekonomskoj razmjeni Rusije iJapana, ističući da je uvjeren da će Moskva i Tokio učiniti sve kakobi riješili taj problem.
TOKIO, 21. studenog 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Tokiju priznao da činjenica da nema sporazuma o spornim Kurilskim otocima nanosi štetu ekonomskoj razmjeni Rusije i Japana, ističući da je uvjeren da će Moskva i Tokio učiniti sve kako bi riješili taj problem.

"Činjenica da nepostojanje sporazuma spriječava razvoj ekonomskih odnosa u svakom slučaju ne pomaže", priznao je Putin na konferenciji za novinare održanoj nakon njegova sastanka s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem.

"Činimo sve kako bismo to prevladali i riješili taj problem i to ćemo ostvariti jer mislim da je to moguće", istaknuo je Putin.

Japanski je premijer s druge strane naveo "razlike u mišljenju i postojeći jaz oko 'Sjevernih teritorija'" (japanski naziv za četiri sporna otoka).

"Predsjednik Putin i ja se slažemo da treba pronaći rješenje tog problema unatoč poteškoćama koje postoje", kazao je Koizumi.

Na kraju Drugog svjetskog rata sovjetska je vojska zauzela lanac malih vulkanskih otoka koje je držao Japan a protežu se u obliku polumjeseca od Kamčatke na sjeveru do velikog japanskog otoka Hokaida na jugu.

Četiri od tih otoka Habomai, Shikotan, Etorofu i Kunashiri nisu nikada bili u ruskom vlasništvu i Japan ih smatra dijelom svog teritorija.

Tokio traži povrat "Sjevernih teritorija", a Moskva je predložila da će predati dva od četiri otoka što Japan smatra neprihvatljivim.

I šezdeset godina nakon rata sporni Kurilski otoci spriječavaju potpisivanje mirovnog sporazuma Tokija i Moskve a ekonomska razmjena je dosta slaba s obzirom na postojeći potencijal.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙