FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Hu o trgovini, yuanu i vjerskim slobodama

PEKING, 20. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik GeorgeW. Bush razgovarao je u nedjelju s kineskim kolegom Hu Jintaom kojemuje, nakon poziva za većim vjerskim slobodama, kazao da bi Kina trebalaukrotiti svoj trgovinski višak i pogurati valutnu reformu.
PEKING, 20. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik George W. Bush razgovarao je u nedjelju s kineskim kolegom Hu Jintaom kojemu je, nakon poziva za većim vjerskim slobodama, kazao da bi Kina trebala ukrotiti svoj trgovinski višak i pogurati valutnu reformu.

No, malo je naznaka da je Kina, nakon razgovora dvojice predsjednika, ponudila značajnije ustupke. Predsjednik Hu se ogradio već poznatim izjavama o spremnosti na suradnju na području trgovine i valute. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, Bush i Hu su iskazali volju da "udruže snage" kako bi trgovinska razmjena s Kinom bila ravnomjernija, te kako bi se potaknula reforma yuana.

Što se trgovine tiče, na ovom je susretu Kina potpisala sporazum o kupnji 70 zrakoplova tipa Boeing 737, u vrijednosti četiri milijarde dolara. No, gotovo trajni trgovinski deficit SAD-a s Kinom, što je predmet oštrih kritika američkog Kongresa, mogao bi ove godine doseći 200 milijardi dolara.

Hu, koji je prihvatio poziv za uzvratni susret, najvjerojatnije u proljeće naredne godine, također je iskazao spremnost svoje zemlje u borbi protiv sve raširenijeg 'piratstva' američke robe, od filmova, muzike to kontracepcijskih pilula. Naime, američki proizvođači zbog kineskog 'piratstva' gube godišnje milijarde dolara.

Kako bi upozorio na važnost društvenih, političkih i vjerskih sloboda, Bush je u nedjelju bio na misi u crkvi Gangwashi, jednoj od pet službeno priznatih protestantskih crkvi u Pekingu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙