FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD namjerava graditi proturaketnu bazu u Poljskoj

VARŠAVA, 19. studenoga 2005. (Hina) - Nova manjinska vlada poljskihkonzervativaca, nekoliko dana nakon dobivanja povjerenja u parlamentu,objavila je informaciju o pregovorima sa SAD-om o izgradnji, napoljskom tlu, baze za raketne sustave koji presreću i uništavajunadolazeće neprijateljske balističke rakete a informacija je izazvalapolemike u poljskoj javnosti.
VARŠAVA, 19. studenoga 2005. (Hina) - Nova manjinska vlada poljskih konzervativaca, nekoliko dana nakon dobivanja povjerenja u parlamentu, objavila je informaciju o pregovorima sa SAD-om o izgradnji, na poljskom tlu, baze za raketne sustave koji presreću i uništavaju nadolazeće neprijateljske balističke rakete a informacija je izazvala polemike u poljskoj javnosti.

Američki State Department potvrdio je informaciju da se o tome pregovora već nekoliko godina. Odluku poljske vlade o objavi te informacije analitičari smatraju "nespretnom", dok u cijelom projektu vide financijsku i političku korist za Poljsku. Iako odluka o izgradnji američke baze proturaketnog obrambenog sustava, poljski dnevnik "Gazeta wyborcza" navodi da bi izgradnja mogla početi za pola godine.

U programu poljske vlade naslovljenom "Solidarna država" našla se informacija da Poljska želi biti članicom proturaketnog obrambenog sustava SAD.

"Još nije donesena odluka ali nakon temeljne analize, informirat ćemo javnost koja treba procijeniti je li to dobro ili loše za Poljsku", izjavio je za televiziju TVN poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz.

Prema pisanju poljskog dnevnika "Gazeta wyborcza" pregovori Washingtona i Varšave o izgradnji američke proturaketne baze u Poljskoj traju već tri godine, a to potvrđuje i ugovor, potpisan 2003. godine, o suradnji Poljskog instituta za telekomunikacije i tvrtke Boeing Co. za proizvodnju radarskih sustava.

Bivši poljski ministar vanjskih poslova Adam Rotfeld također je potvrdio dugogodišnje trajanje pregovora s SAD-om o izgradnji proturaketne baze u Poljskoj. "Tražili su da budemo diskretni", rekao je Rotfeld koji smatra da će objavljivanje takvih informacija otežati dijalog Poljske s Rusijom i EU.

Sličnog je mišljenja i bivši ministar obrane u vladi socijalista Jerzy Szmajdzinski koji je rekao da "to Rusija i saveznici u NATO-u mogu loše primiti".

I oporba u Poljskoj, prvenstveno stranka Građanska platforma izjasnila se kritično o objavljivanju informacija o pregovorima sa SAD-om oko izgradnje američke baze u Poljskoj.

Bivši veleposlanik Poljske u SAD i ministar obrane Prezmyslaw Grudzinski smatra da bi Poljska imala koristi od tog pothvata jer bi tako dobila ključnu ulogu u međunarodnom sigurnosnom sustavu te potvrdila prvorazredni saveznički status sa SAD-om. Osim toga omogućilo bi to nova radna mjesta i izgradnju potrebne infrastrukture, smatra Grudzinski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙