FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD istražuje smrt djece koja su uzimala Tamiflu

ZAGREB/ŽENEVA, 18. studenog 2005. (Hina) - Američke vlasti istražujusmrt dvanaestoro japanske djece koja su uzimala Tamiflu, lijek protivgripe švicarskog proizvođača Roche, no teško je utvrditi postoji liveza između uzimanja lijeka i smrti djece, prenose u petak mediji.
ZAGREB/ŽENEVA, 18. studenog 2005. (Hina) - Američke vlasti istražuju smrt dvanaestoro japanske djece koja su uzimala Tamiflu, lijek protiv gripe švicarskog proizvođača Roche, no teško je utvrditi postoji li veza između uzimanja lijeka i smrti djece, prenose u petak mediji.

Američki Ured za hranu i lijekove (FED) izrazio je "zabrinutost" zbog 32 slučaja psihijatrijskih poremaćaja kao što su halucinacije ili nenormalno ponašanje a koji su također uočeni u djece što su primala Tamiflu, prenosi agencija Reuters.

Tamiflu je vrlo tražen na tržištima jer se smatra jednim od najboljih načina obrane od moguće epidemije ptičje gripe.

Svi osim jednog psihijatrijskog poremećaja zabilježenih pri uzimanju Tamiflua, dogodili su se u Japanu, objavio je američki FDA.

Ta američka agencija za hranu i lijekove objavila je da se u 12 slučajeva smrtnosti povezanih s uzimanjem lijeka u četiri slučajeva radilo o iznenadnoj smrti, a u četiri slučaja dogodio se prestanak rada srca. Od preostalih 12 slučajeva jedan je bio gubitak svijesti nakon smrtonosnog pada, a preostala tri upala pluća, gušenje te akutna upale gušterače.

Od kraja 2003., ptičja grupa usmrtila je šezdesetak osoba u svijetu.

Švicarski farmaceutski gigant, koji je još u četvrtak, nakon objave vijesti o istrazi smrtnosti japanske djece, zabilježio pad na švicarskoj burzi, u petak se oporavlja, prenijela je agencija France presse.

"Iznenađujuće je da tržišta tako lako upadaju u paniku... dok je vrlo teško utvrditi izravnu vezu između smrti i Tamiflua", kazao je u petak Andrew Fellows, financijski analitičar tvrtke Helvea Pictet.

FDA je, naime, u četvrtak na svojoj internetskoj stranici objavila da istražuje smrt dvanaestoro japanske djece koja su uzimala Tamiflu.

FDA je zapravio radila "rutinsko" istraživanje o slučajevima koji su se dogodili od ožujka 2004. do travnja 2005., o učincima uzimanja Tamiflua u djece mlađe od 16 godina.

Roche, koji kani do kraja 2006., proizvesti 300 milijuna pakiranja lijeka Tamiflu, upozorio je u petak da je gripa "ozbiljna bolest, čije posljedice mogu biti fatalne", te da to nije "obična prehlada".

Gripa pogađa svake godine između tri i pet milijuan osoba u svijetu te izaziva 250.000 do 500.000 smrti godišnje, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙