FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnici BiH za zaštitu interesa zemlje glede pelješkog mosta

SARAJEVO,18. studenoga 2005.(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne iHercegovine Mladen Ivanić najavio je da će njegova zemlja tražitimeđunarodnu arbitražu ne bude li Hrvatska gradnjom mosta za Pelješacosigurala slobodan prilaz BiH otvorenom moru.
SARAJEVO,18. studenoga 2005.(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić najavio je da će njegova zemlja tražiti međunarodnu arbitražu ne bude li Hrvatska gradnjom mosta za Pelješac osigurala slobodan prilaz BiH otvorenom moru.

Komentirajući u petak za sarajevski "Dnevni avaz" aktualni spor oko pelješkog mosta, Ivanić je kazao da se nada da će na razini stručnih skupina biti nađeno obostrano prihvatljivo rješenje te da neće biti potrebe za diplomatskim sredstvima.

"Ipak, ako to ne bude slučaj, posegnut ćemo i za međunarodnom arbitražom kako bismo zaštitili interese BiH", kazao je Ivanić.

Protivljenje gradnji mosta kopno-Pelješac koji bi zatvorio prilaz brodovima ka Neumu izrazio je i ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Safet Halilović.

On je ustvrdio da sve postojeće indicije ukazuju da je najavljena gradnja mosta protivna načelima međunarodnog prava.

Pozivajući se na dijelove Konvencije o pravu mora, Halilović je istaknuo da bi pelješki most bio u suprotnosti s tim dokumentom.

"Mišljenja sam da bi BiH u obrani svojih interesa trebala biti puno agresivnija nego što jeste", kazao je Halilović potvrdivši da je osobno pokrenuo inicijativu da Vijeće ministara BiH poduzme korake na zaštiti interesa zemlje kada je rječ o ovom projektu.

Također je rekao da bi odgovarajuće mjere trebalo poduzeti Predsjedništvo BiH te predstavnici međunarodne zajednice u toj zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙