FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetada 21sat
ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta da 21sat

BRUXELLES - Predstavnici osam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine postigli su određeni, ali ne i bitan pomak u trodnevnim razgovorima u Bruxellesu, o nadogradnji Daytonskog ustava, ocijenila je u ponedjeljak većina sudionika. Predsjednik američkog Instituta za mir Donald Hays, koji je na čelu radne skupine koja u posljednjih sedam mjeseci priprema nacrt ustavnih promjena u BiH, istaknuo je da je "uspjeh i to što su se čelnici političkih stranaka iz BiH prvi put nakon deset godina sastali kako bi razgovarali o nadogradnji Ustava", te potvrdio da je postignuta "načelna suglasnost" oko nadležnosti države u vođenju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i udruživanju s Europskom unijom.

SUBOTICA - U sklopu kampanje srbijanske vlade "Europa kuca na tvoja vrata" u ponedjeljak su Sombor posjetili veleposlanici Republike Hrvatske i Velike Britanije u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) Tonči Staničić i David Gowan i potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus koji su s predstavnicima mjesnih vlasti i gospodarstvenika razgovarali o razvoju regije i uspostavi standarda Europske unije, te o položaju nacionalnih manjina. Hrvatski veleposlanik Staničić tom je prigodom izjavio da tako velike manjine kao što je hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj moraju biti "most koji će povezivati dvije zemlje", te da treba zajednički raditi na rješavanju problema manjina na načelu reciprociteta.

BEOGRAD - U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak je ispitivanjem vještaka i svjedoka nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine. Sudsko vijeće je, da bi ustanovilo je li jedan od 16-ero optuženih, nekadašnji ugostitelj iz Vukovara Vujo Zlatar, s obzirom na to da je bio ranjen u listopadu 1991. godine, mogao biti na Ovčari 20. studenoga, suočilo dva sudska vještaka koji su o njegovu tadašnjem zdravstvenom stanju iznijeli različite nalaze i mišljenja. U nastavku suđenja, ponovno je ispitan nekadašnji zapovjednik 80. motorizirane kragujevačke brigade Milorad Vojnović. Suđenje se u utorak nastavlja čitanjem pisanih dokaza iz sudskog spisa.

DEN HAAG/ZAGREB - Dr. Juraj Njavro, svjedok optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari 1991., u ponedjeljak je pred Haškim sudom (ICTY) odgovarao na pitanja branitelja optuženih Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina. Vladimir Domazet, branitelj prvooptuženog generala JNA Mile Mrkšića, opširno je ispitivao dr. Njavru, šefa kirurgije vukovarske bolnice u vrijeme bitke za Vukovar 1991., o političkoj situaciji u Hrvatskoj i Vukovaru prije početka rata, o politici HDZ-a, napadima na Srbe i njihovu imovinu, otpuštanjima i sličnom. Dr. Njavru će sutra ispitati i Šljivančaninov branitelj Novak Lukić.

BERLIN - Stranke koalicijske vlade- Kršćansko demokratska unija (CDU), Kršćansko socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) prihvatile su u ponedjeljak na stranačkim kongresima, velikom većinom, koalicijski ugovor čime je otvoren put stvaranju druge demokršćansko - socijaldemokratske koalicije u njemačkoj povijesti. "Ova koalicija je jedina politička konstelacija koja može preuzeti odgovornost u zemlji", izjavila je prije glasovanja na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu predsjednica stranke i buduća kancelarka Angela Merkel. Koalicijski ugovor između Unije CDU/CSU i SPD-a trebao bi biti potpisan 18. studenoga a 22. bi Angela Merkel u Bundestagu trebala postati kancelarkom.

BEČ - U Beču je u ponedjeljak predvečer počela trodnevna međunarodna konferencija pod nazivom "Islam u pluralističkom svijetu" koja je okupila oko 1500 sudionika, uglednika iz političkog, teološkog i znanstvenog života iz Austrije i svijeta. Austrijski predsjednik Heinz Fischer je otvarajući konferenciju kazao da je njezin cilj doprinijeti "dubokom razumijevanju islama praksom dijaloga". Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik zauzela se za jačanje dijaloga civilizacija i naglasila da se muslimanima u Europi mora olakšati život jer "nitko se ne smije osjećati na rubu društva". Posebni izaslanik glavnog tajnika UN Lahdar Brahimi je kazao da se najveća svjetska organizacija uvijek zauzimala za dijalog i mir i istaknuo da je potrebno graditi svijet uzajamnog poštivanja različitosti kultura i vjera.

KOPENHAGEN - Na 51. jesenskom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a, koja u Kopenhagenu traje od 11.-15. studenoga usvojene su 3 rezolucije, jedna u Političkom odboru, te dvije u Odboru za obranu i sigurnost u čijem radu sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskog sabora, a vodi ga Krešimir Ćosić. Najvažnija je rezolucija usvojena u Političkom odboru i odnosi se na budućnost Sjevernoatlanskog saveza i njegovu djelotvornu preobrazbu u globalni sigurnosni sustav, posebice modernizacijom vojnih snaga, opreme te jačanjem borbenih sposobnosti zemalja članica.

MOSTAR - Izgradnju mosta kopno - Pelješac u ponedjeljak navečer je u središnjoj informativnoj emisiji u redakcijskom komentaru oštro kritizirao Radio Federacije BiH najavivši mogućnost da BiH zatraži međunarodnu arbitražu u vezi s izgradnjom tog mosta. "Most bi prema predloženoj dokumentaciji onemogućio prolaz velikih brodova u Neumski zaljev te bi povrijedio suverenitet Bosne i Hercegovine", navodi se u komentaru Radio Federacije BiH. Iako bi se most kopno - Pelješac nalazio na cestama i obalama Hrvatske, Radio Federacije ističe da bi most "također prolazio i preko dijela mora koje pripada BiH zbog čega je potrebno da dvije države sporazumno odrede granice".

BRUXELLES - Vlade zemalja Europske unije u ponedjeljak su zabranile prodaju oružja Uzbekistanu i odlučile na godinu dana uskratiti vize 12-orici visokih uzbekistanskih dužnosnika koje smatraju odgovornima za pogibiju do 500 ljudi u svibnju u Andižanu. Na popisu dužnosnika kojima se zabranjuje ulaz u EU nalaze se uzbekistanski ministar unutarnjih poslova Zakirdžan Almatov, ministar obrane Kadir Guljamov i čelnik Nacionalne službe sigurnosti Rustam Inojatov. Unija je objavila da je uskraćivanje viza "usmjereno na one pojedince koji su izravno odgovorni za neselektivnu i nesrazmjernu uporabu sile u Andižanu i za ometanje neovisne istrage".

WASHINGTON - Sjedinjene Države još uvijek ne čine dovoljno kako bi spriječile da zalihe nuklearnog oružja u svijetu padnu u ruke teroristima, rekli su u ponedjeljak članovi američkog Povjerenstva koje istražuje propuste uoči terorističkih napada 11. rujna 2001. Ako se nastavi sadašnjim tempom SAD neće moći osigurati nuklearno oružje od terorista za 14 godina, rekao je novinarima u Washingtonu predsjednik Povjerenstva Thomas Kean. Po njegovim riječima teroristi poput čelnika al Qaide Osame bin Ladena već deset godina nastoje doći do nuklearnog oružja.

LJUBLJANA - Slovenska policija raspisala je tjeralicu za 33-godišnjim hrvatskim državljaninom iz okolice Zagreba koji je upleten u slučaj trgovine oružjem i eksplozivom. Kako je javila slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV, u akciji blizu Celja i Ljubljane policija je prošlog tjedna zaplijenila 37 kilograma eksploziva, među ostalim i znatnu količinu eksploziva goma 2 eco. Riječ je o eksplozivu koji je ove godine koristila al-Qaida prilikom terorističkog napada u Madridu. U istoj akciji zaplijenjeno je i 6 pištolja, te 30 električnih detonatora, javila je POP-TV koja se poziva na izjavu šefa kriminalističke policije u Celju Roberta Mravljaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙