FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat o školskim odborima, plaćama i zlostavljanju u srednjim školama

RIJEKA,18. studenoga 2005.(Hina) - Predstavnici Nazavisnog sindikatazaposlenih u srednjim školama Hrvatske danas su na konferenciji zanovinare kazali da Sindikat zbog kršenja Zakona o radu i Kolektivnogugovora (KU) za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama pokrećeupravne parnice protiv srednjoškolskih ustanova te će kaznenoprijaviti ravnatelje.
RIJEKA,18. studenoga 2005.(Hina) - Predstavnici Nazavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske danas su na konferenciji za novinare kazali da Sindikat zbog kršenja Zakona o radu i Kolektivnog ugovora (KU) za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama pokreće upravne parnice protiv srednjoškolskih ustanova te će kazneno prijaviti ravnatelje.

Po riječima glavnog tajnika Sindikata Nijaza Karića u Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem školstvu iz srpnja ove godine i u statute srednjoškolskih ustanova nisu uvrštene odredbe iz KU-a u kojima je navedeno da sindikalni predstavnik sudjeluje u radu školskog odbora s pravom glasa.

Naime, po članku Zakona o imenovanju školskih odbora taj odbor ima sedam članova, od kojih dva imenuje osnivač, tri predlažu radnici škole i dva roditeljsko vijeće. U Sindikatu smatraju da bi jedan od triju članova koji predlažu nastavnici trebao biti predstavnik većinskog sindikata u školi.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne želi riješiti to pitanje i tako onemogućuje funkcioniranje sustava, ustvrdio je Karić te uocijenio da Ministarstvo ne zastupa interese zaposlenika te da će o tome izvijestiti međunarodnu organizaciju rada i strukovnu udrugu.

U Sindikatu drže kako inicijativa lokalnih uprava da njihovi predstavnici dođu na čelo školskih odbora vodi k politizaciji sustava te da bi se moglo dogoditi da lokalna samouprava donosi odluke o ravnateljima škola, a ravnatelji se smjenjuju kao i lokalne vlasti.

Govoreći o plaćama, Karić je istaknuo da Sindikat zahtijeva linearno povišenje plaća od osam posto na osnovi petgodišnjih platnih razreda u obliku tzv. prosvjetnog dodatka. Podsjetio je da plaće u srednjoškolskim ustanovama zaostaju za plaćama u drugim javnim službama, upozorivši i na neisplaćene regrese. Ocijenio je da je "velika neistina navod iz Ministarstva da bi se plaće mogle povisiti 15 posto da nema neisplaćenih regresa".

Za neisplaćen smjenski rad, kašnjenje isplate prijevoza i prekovremena rada Sindikat će uložiti tužbe, dodao je.

Karić je izvijestio da je Sindikat osnovao interventni tim kako bi se struka i zaposlenici u srednjim školama zaštitili od svih oblika zlostavljanja te interventni telefon na koji će se moći javiti zlostavljani zaposlenici. K tomu, nakon svakog sljedećeg slučaja zlostavljanja Sindikat će organizirati industrijske akcije, pa i štrajk, kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙