FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Član upravnog vijeća ECB: azijske valute moraju postati fleksibilnije

FRANKFURT, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Veća fleksibilnostvaluta u pojedinim dijelovima Azije od ključne je važnosti zarješavanje globalnih gospodarskih neravnoteža dok bi u tom kontekstustrukturalna reforma u Europi igrala tek sekundarnu ulogu, izjavio jeu petak član upravnog vijeća Europske središnje banke Axel Weber.
FRANKFURT, 18. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Veća fleksibilnost valuta u pojedinim dijelovima Azije od ključne je važnosti za rješavanje globalnih gospodarskih neravnoteža dok bi u tom kontekstu strukturalna reforma u Europi igrala tek sekundarnu ulogu, izjavio je u petak član upravnog vijeća Europske središnje banke Axel Weber.

Srpanjska odluka Kine o vezanju juana za košaricu relevantnih svjetskih valuta dobrodošla je kao prvi korak, kazao je Weber, dodajući pritom da bi veća fleksibilnost deviznih tečajeva u toj regiji pomogla bi pri rješavanju globalnih neravnoteža.

"Nužan politički korak u svakom scenariju planske prilagodbe uključuje veću fleksibilnost valutnog tečaja u određenim dijelovima Azije. Važno je i poboljšanje prilika za ulaganje u Europi i Aziji", dodao je član upravnog vijeća ECB-a na bankovnoj konferenciji u Frankfurtu.

Liberalniji valutni tečajevi u Aziji smanjili bi i rizik protekcionističkih reakcija u razvijenijim industrijskim zemljama, napomenuo je.

Za poboljšanje gospodarske stabilnosti Europe ključna je strukturalna reforma ali to će područje imati tek mali utjecaj na rješavanje globalnih neravnoteža, naveo je Weber, izdvajajući u tom kontekstu i potrebu za boljim prilikama za ulaganje u Europi i Aziji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙